NavMenu

Uskoro izgradnja sortirnice za komunalni otpad u Ključu - Projekat vrijedan oko 1,4 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.03.2018. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Standard Vršac)Ilustracija
Izgradnja sortirnice za mješoviti komunalni otpad na deponiji Peći u Ključu trebalo bi da počne u ovoj godini. Projekat vrijedan oko 1,4 mil EUR finansiraće sa 500.000 EUR Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Slovenije, kao glavni investitor, dok će ostatak novca biti obezbijeđen iz kredita, rekli su za eKapiju iz Općine Ključ.

- Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović je u četvrtak potpisao ugovor o izgradnji sortirne linije sa predstavnicima Centra za međunarodnu saradnju i razvoj. Na ovom projektu Općina Ključ je radila oko godinu dana, uz podršku CMSR-a, kao i firmi Enova i Saraj inženjering - istakli su iz općine.

Cilj projekta je sortiranje skupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada za odlaganje na deponiji Peći. Predviđeno je da sortirnica bude nominalnog kapaciteta 3t/h.


- Glavni akcenat u projektu je stavljen na slovenačkim tehnološkim rješenjima uz najveći mogući udio slovenačke opreme i znanja. Slovenačko iskustvo biće iskorišteno i u obučavanju i osposobljavanju radnika za prihvatljivu ekološku i ekonomičnu proizvodnju, kao i za održavanje sistema - dodali su iz općine.

Iz Općine Ključ ističu da im je podršku za implementaciju projekta pružilo Federalno ministarstvo turizma i okoliša, te se nadaju i da će Unsko-sanski kanton prepoznati važnost istog i podržati ga finansijski.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.