Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 19.03.2018.| 15:48

Uskoro izgradnja sortirnice za komunalni otpad u Ključu - Projekat vrijedan oko 1,4 mil EUR

Ilustracija (Foto: Standard Vršac)
Izgradnja sortirnice za mješoviti komunalni otpad na deponiji Peći u Ključu trebalo bi da počne u ovoj godini. Projekat vrijedan oko 1,4 mil EUR finansiraće sa 500.000 EUR Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Slovenije, kao glavni investitor, dok će ostatak novca biti obezbijeđen iz kredita, rekli su za eKapiju iz Općine Ključ.

- Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović je u četvrtak potpisao ugovor o izgradnji sortirne linije sa predstavnicima Centra za međunarodnu saradnju i razvoj. Na ovom projektu Općina Ključ je radila oko godinu dana, uz podršku CMSR-a, kao i firmi Enova i Saraj inženjering - istakli su iz općine.

Cilj projekta je sortiranje skupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada za odlaganje na deponiji Peći. Predviđeno je da sortirnica bude nominalnog kapaciteta 3t/h.

- Glavni akcenat u projektu je stavljen na slovenačkim tehnološkim rješenjima uz najveći mogući udio slovenačke opreme i znanja. Slovenačko iskustvo biće iskorišteno i u obučavanju i osposobljavanju radnika za prihvatljivu ekološku i ekonomičnu proizvodnju, kao i za održavanje sistema - dodali su iz općine.

Iz Općine Ključ ističu da im je podršku za implementaciju projekta pružilo Federalno ministarstvo turizma i okoliša, te se nadaju i da će Unsko-sanski kanton prepoznati važnost istog i podržati ga finansijski.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.