Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 19.03.2018.| 09:53

RS uskoro definiše modele finansiranja kulture - Nacrt zakona pred poslanicima

(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Nacrtom zakona o kulturi prvi put u zakonodavstvu Republike Srpske propisani su oblici izvora finansiranja kulture i definisani konkretni načini ostvarivanja kulturne politike.

Strategije razvoja kulture i institucija javnog konkursa prepoznati su kao ključna sredstva u procesu ispunjavanja prethodno utvrđenih i zacrtanih kulturnih potreba, ističe se u obrazloženju Nacrta zakona o kulturi koji bi Narodna skupština trebalo da razmatra na 24. redovnoj sjednici.

Zakonskim odredbama definisan je pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi i uvođenje registara, što bi trebalo da doprinese jačanju njihove pozicije u kulturi Republike Srpske.

U obrazloženju se navodi da je bilo neophodno da jasno bude definisan način ostvarivanja opšteg interesa u kulturi i obavljanje kulturnih djelatnosti, prava, obaveze i odgovornosti svih subjekata u kulturi, uslovi za obavljanje djelatnosti u kulturi, uslovi i postupak za sufinansiranje i finansiranje djelatnosti u kulturi, kulturna politika, kao i druga pitanja od značaja za kulturu.

Predmet ovog zakona je i uređivanje materijalno-pravnog, procesnog i organizacionog statusa udruženja u kulturi, koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo kao važnog partnera u razvoju kulture.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.