NavMenu

Gasi se proizvodnja duvana u Ljubinju - Otkupna cijena neregulisana, prodaja teško ide

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 19.03.2018. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: Lena Wurm/shutterstock.com)
Poslije 140 godina tradicije, gasi se uzgoj duvana u Ljubinju. Prije dvadeset-trideset godina, duvan je bio uzgajan na oko 160 hektara, a ovoga proljeća površine za sadnju će, prema svemu sudeći, biti četiri puta manje.

Proizvođači godinama skladište duvan, bez izgleda da će imati siguran otkup.

- Ovo ne može više čekati, ako niko ne dođe za mjesec-dva, moraću ga upaliti - rekao je proizvođač duvana Zdravko Klimenta.

Među rijetkim Ljubinjcima, koji je pristao na razgovor, Zdravko Klimenta kaže da je uzgoj duvana više od tradicije. S gorčinom priča da je prinuđen da ga skladišti, jer je najbliži otkupljivač u Bijeljini.

- Duvan ne može niko da proda, nego fabrika. Mislim da je akciza na duvan stotinu maraka na kilogram - dodao je Klimenta.

Stvaranje zaliha, kaže Zdravko, najgori je ishod, a nazad se ne može. Zbog klime, mali broj poljoprivrednika se odlučuje za neku drugu proizvodnju. Rijetki su i duvanski rasadnici, a o "sirotinjskoj majci", kako Ljubinjci još nazivaju duvan, malo ko je želio da govori.

- Ljudi ne mogu da se odluče da prekinu sadnju. Već nekoliko godina nema otkupa, nema ugovora, nema regulisane otkupne cijene - naveo je referent za poljoprivredu opštine Ljubinje Dragoljub Sorajić.


Cijena u otkupu je oko 4 KM, a posljednjih godina, nasade su desetkovale i biljne bolesti. Improvizovane sušare postaju prošlost.

U odnosu na neke ranije godine, prema nepotvrđenim procjenama, ove godine biće zasađeno svega jedna četvrtina predviđenih parcela.

Zbog pooštrenih kontrola, i rezani duvan rijetko se može naći u prodaji. Koliko uzgajivači čuvaju duvana u skladištima, niko ne zna.

Ovogodišnje površine pod duvanom biće poznate u maju. O drugim informacijama u vezi sa duvanom, kako je izvjestio RTRS, sve ostalo je nepoznato.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.