NavMenu

BHANSA povećala prihode za 11 mil KM tokom 2017. - Ključni doprinos dalo uvođenje slobodnih ruta

Izvor: Capital Nedjelja, 18.03.2018. 11:17
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) je prošle godine ostvarila rast prihoda od preko 11 mil KM, odnosno za 26,69% više u odnosu na 2016. godinu.

Prvobitnim planom ukupni prihodi za 2017. godinu iznosili su 48,5 mili KM, ali su oni rebalansom povećani za 4,6 mil KM zbog povećanja prometa, odnosno prihoda od rutnih naknada na godišnjem nivou (4,5 mil KM) i prosječnog povećanja prometa odnosno prihoda od terminalnih naknada (100.000 KM).

BHANSA se u najvećem dijelu finansira sredstvima ostvarenim od pruženih usluga u vazdušnoj plovidbi, odnosno rutnih naknada. Prihodi od preleta za 2017. godinu iznosili su 48.600.181 KM.

Prema riječima direktora BHANSA-e Davorina Primorca ključnim za rast prihoda se pokazalo uvođenje koncepta slobodnih ruta u vazdušnom prostoru BiH zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

- Vazdušni prostor BiH je sa konceptom slobodnih ruta postao konkurentniji i efikasniji zbog čega su se zrakoplovne kompanije u mnogo većoj mjeri koristili uslugama BHANSA-e. Rezultat u ukupnom povećanju prometa je nevjerovatan, što je vidljivo iz ovih pokazatelja, a što je 2017. godine prepoznala i Evropska komisija dodjeljujući nagradu upravo za ovaj projekat - zaključio je Primorac.

Jedan od prioriteta BHANSA-e u ovoj godini je školovanje i obuka većeg broja kontrolora letenja iz BiH koje se provodi u Češkoj. Na nedavno održanom Svjetskom ATM kongresu u Madridu, Primorac se susreo s direktorom češke agencije za kontrolu vazdušne plovidbe ANS CR Janom Klasom, kako bi razgovarali o uspješnom završetku prve godine obuke kontrolora iz BiH.

Ovaj projekt koji uključuje šest evropskih agencija, trebao bi osigurati da BHANSA do aprila 2020. godine ima 69 novih kontrolora letenja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.