Izvor: Glas Srpske | Petak, 16.03.2018.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi sadžaji obogaćuju turističku ponudu Semberije - U okviru eko-centra Jezera planirani smještajni kapaciteti

Etno selo Stanišići (Foto: Suzana Obradović)
Prirodne ljepote Semberije iz godine u godinu mame sve više turista, a da bi ovaj pozitivan trend bio nastavljen, planirano je uvođenje novih sadržaja koji će obogatiti turistički ponudu.

Bijeljinu je lani posjetilo oko 30.000 turista, što je za 19% više nego godinu ranije, a najveća atrakcija već godinama je etno-selo Stanišići. Prema riječima samostalnog stručnog saradnika u gradskoj Turističkoj organizaciji Milivoja Ere, ovo etno-selo posjetilo je više od 70% stranih turista koji su boravili u Bijeljini.

- U strukturi stranih turista najviše je gostiju iz Srbije, a slijede turisti iz Slovenije, Hrvatske, Švajcarske i Njemačke - naveo je Era.

On je istakao da je lani evidentirano povećanje broja dolazaka turista i noćenja od 5,1% u odnosu na godinu ranije.

- Gosti u Bijeljini lani su ostvarili 57.000 noćenja, što je ohrabrujuća činjenica za domaće hotelijere i ugostitelje - kazao je Era.

Semberija posljednjih godina bilježi i ekspanziju vjerskog turizma, dok za zaljubljenike prirode postoje brojna mjesta u kojima mogu uživati.

Jedno od njih je i Ekološko-istraživački centar Jezera nastao inicijativom aktivista Udruženja Eko-put. Obuhvata površinu od 2,5 hektara koju čine šumski i livadski dio, kao i dva manja jezera, a prostor je dio starog drinskog toka, udaljen deset kilometara od centra grada.

Prva faza izgradnje i razvoja eko-centra od velike divlje deponije otpada do korisne zelene površine u prirodi trebalo bi da bude završena najkasnije do juna.

Ilustracija (Foto: Siegi/shutterstock.com)
U okviru nje planirano je redefinisanje statusa eko-centra u vizitor centar Jezera. To znači da će na ovom mjestu biti izgrađeni smještajni kapaciteti i prostor u prirodi pogodni za organizovanje različitih sadržaja.

Udruženje Eko-put realizuje i projekat "Proširenje turističke ponude grada Bijeljina razvojem eko-turizma".

- Projekat se odnosi na mogućnost afirmacije i razvoja eko-turizma, kao turističke grane koja bilježi porast na svjetskom nivou, a koja nam pruža mogućnost da se i grad Bijeljina nađe na budućoj eko-turističkoj ponudi BiH - kaže predsjednica Udruženja Snežana Jagodić Vujić.

Dodaje da postoje brojne ideje koje je moguće sprovesti u djelo.

- Imamo zaista mnogo toga da ponudimo u ovom segmentu. Rezervat Gromiželj, geotermalna voda i izvorište samo su neki - istakla je Jagodić Vujić.

Sajam

U aprilu tradicionalno organizuju Međunarodni sajam turizma i gastrokulture na kojem učestvuju brojni izlagači. Cilj je promocija domaće ponude i hrane, ali i uspostavljanje komunikacije među turističkim radnicima širom svijeta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.