NavMenu

Novi sadžaji obogaćuju turističku ponudu Semberije - U okviru eko-centra Jezera planirani smještajni kapaciteti

Izvor: Glas Srpske Petak, 16.03.2018. 12:08
Komentari
Podeli
(Etno selo Stanišići) Prirodne ljepote Semberije iz godine u godinu mame sve više turista, a da bi ovaj pozitivan trend bio nastavljen, planirano je uvođenje novih sadržaja koji će obogatiti turistički ponudu.

Bijeljinu je lani posjetilo oko 30.000 turista, što je za 19% više nego godinu ranije, a najveća atrakcija već godinama je etno-selo Stanišići. Prema riječima samostalnog stručnog saradnika u gradskoj Turističkoj organizaciji Milivoja Ere, ovo etno-selo posjetilo je više od 70% stranih turista koji su boravili u Bijeljini.

- U strukturi stranih turista najviše je gostiju iz Srbije, a slijede turisti iz Slovenije, Hrvatske, Švajcarske i Njemačke - naveo je Era.

On je istakao da je lani evidentirano povećanje broja dolazaka turista i noćenja od 5,1% u odnosu na godinu ranije.

- Gosti u Bijeljini lani su ostvarili 57.000 noćenja, što je ohrabrujuća činjenica za domaće hotelijere i ugostitelje - kazao je Era.

Semberija posljednjih godina bilježi i ekspanziju vjerskog turizma, dok za zaljubljenike prirode postoje brojna mjesta u kojima mogu uživati.

Jedno od njih je i Ekološko-istraživački centar Jezera nastao inicijativom aktivista Udruženja Eko-put. Obuhvata površinu od 2,5 hektara koju čine šumski i livadski dio, kao i dva manja jezera, a prostor je dio starog drinskog toka, udaljen deset kilometara od centra grada.

Prva faza izgradnje i razvoja eko-centra od velike divlje deponije otpada do korisne zelene površine u prirodi trebalo bi da bude završena najkasnije do juna.

Ilustracija (Foto: Siegi/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru nje planirano je redefinisanje statusa eko-centra u vizitor centar Jezera. To znači da će na ovom mjestu biti izgrađeni smještajni kapaciteti i prostor u prirodi pogodni za organizovanje različitih sadržaja.


Udruženje Eko-put realizuje i projekat "Proširenje turističke ponude grada Bijeljina razvojem eko-turizma".

- Projekat se odnosi na mogućnost afirmacije i razvoja eko-turizma, kao turističke grane koja bilježi porast na svjetskom nivou, a koja nam pruža mogućnost da se i grad Bijeljina nađe na budućoj eko-turističkoj ponudi BiH - kaže predsjednica Udruženja Snežana Jagodić Vujić.

Dodaje da postoje brojne ideje koje je moguće sprovesti u djelo.

- Imamo zaista mnogo toga da ponudimo u ovom segmentu. Rezervat Gromiželj, geotermalna voda i izvorište samo su neki - istakla je Jagodić Vujić.

Sajam

U aprilu tradicionalno organizuju Međunarodni sajam turizma i gastrokulture na kojem učestvuju brojni izlagači. Cilj je promocija domaće ponude i hrane, ali i uspostavljanje komunikacije među turističkim radnicima širom svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.