Izvor: eKapija | Petak, 16.03.2018.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Što prije osposobiti most Bratoljub - Novi granični prelaz i energetika prioriteti saradnje Srbije i Republike Srpske

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)
Prioriteti buduće saradnje Srpske i Srbije biće brže stavljanje u funkciju novoizgrađenog mosta Bratoljub između Bratunca i Ljubovije i graničnog prelaza, kao i zajednički rad u sektoru energetike, poručeno je u četvrtak, 15. marta, u Banjaluci nakon sastanka delegacije Vlade Srbije, koju je predvodila premijerka Ana Brnabić, i delegacije institucija RS, na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović i predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Kako prenosi zvanični sajt Vlade Srbije, Brnabić je istakla da, zahvaljujući fiskalnim reformama, fiskalnoj disciplini i makroekonomskoj stabilnosti, Srbija može da pruži pomoć Republici Srpskoj u realizaciji projekata.

- Drago nam je da vidimo jednu takvu stabilnost i u Republici Srpskoj, brzo usvajanje projekata i njihovu implementaciju - ukazala je predsjednica Vlade Srbije izrazivši nadu da će u budućnosti biti što više zajedničkih projekata u odnosima Srbije i Republike Srpske.

Brnabić je najavila da će se posebno razgovarati o novim energetskim projektima, koji će doprineti investicijama, kao i energetskoj sigurnosti i stabilnosti Srbije i Republike Srpske.

- To je dobro i za naš BDP i za građevinske kompanije. O tome ćemo da razgovaramo u aprilu - ukazala je predsjednica Vlade Srbije.

Najvažnije je, kako je poručila, da se sa Federacijom BiH dogovori otvaranje graničnog prelaza, kao i da se most Ljubovija–Bratunac pusti u promet.

Premijerka i delegacija Srbije učestvovali su i na konferenciji o energetskoj suverenosti, te prisustvovali svečanom otvaranju preduzeća Eko toplane Banjaluka, u čijem razvoju je značajan doprinos dao i Institut Vinča iz Beograda, ali i Tehnološki, Mašinski i Elektrotehnički fakulteti u Beogradu.

Srbija je jedan od najvećih investitora u Republici Srpskoj, a ukupna robna razmjena od januara do oktobra 2017. godine iznosila je 537,8 mil EUR što je za 10,7% više nego u istom periodu 2016. godine, dodaje se.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.