Izvor: eKapija | Petak, 16.03.2018.| 07:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Banjaluci zvanično otvoreno preduzeće Eko toplane

(Foto: banjaluka.rs.ba)
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor kompanije IEE Dragiša Zečević otvorili su juče (15. marta 2018. godine) preduzeće Eko-toplane.

- Danas imamo riješen problem. Prvo, građani Banjaluke koji koriste daljinsko grijanje mogu biti sigurni u pouzdano snabdijevanje toplotnom energijom. Drugo, dobili smo finansijski održiv sistem,jer umjesto stare Toplane koja je svake godine pravila deset do 20 mil KM novih gubitaka imamo novu kompaniju koja treba da bude profitabilna i koja treba da obezbijedi ulaganje u dalju modernizaciju toplovodne mreže, ali u isto vrijeme donijeti i profit svojim vlasnicima, a to su Grad i kompanija IEE – rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovo nije samo običnih deset kotlova na drvo.

- Dobili smo modernu tehnologiju, imamo inovativan model u pravnom smislu, model koji drugi koriste kako smo rješvali pravna i tehnička pitanja, a istovremeno i aplikaciju najmodernih tehnologija u smislu automatizacije i upravljanja – naglasio je Radojičić.

Direktor preduzeća IEE Dragiša Zečević kazao je da sa zadovoljstvom može da konstatuje da je to preduzeće, kao strateški partner Grada u izgradnji nove toplane, završio svoj posao.

- Ovo definišemo kao prvu fazu našeg strateškog partnerstva u Eko toplanama. Ono što predstoji, jeste jedan mukotrpan rad na rekonstrukciji toplifikacione mreže, gdje u ovom trenutku imamo gubitke od preko 25% energije koju pošaljemo prema potrošačima. Tako da će u narednim godinama, glavni akcenat biti na rekonstrukciji mreže i osavremenjavanju podstanica – naveo je on.

Takođe,kako je rekao, njihov korisnički centar je počeo da radi 1. februara.

- Imamo dobar odziv, ekipe na terenu imaju zadatak da izađu u roku najkasnije od 24 časa na bilo koju reklamaciju. Na dnevnom nivou, broj tehničkih reklamacija se kreću na nivou od osam do deset korisnika, što je na broj od 20.000 korisnika veoma mali broj – kazao je Zečević.

Novo preduzeće na biomasu Eko toplane koncept je javno-privatnog partnerstva između Grada Banjaluka i kompanije IEE, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.