NavMenu

Posljednje upozorenje EU avio-kompanijama

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 26.11.2008. 09:12
Komentari
Podeli

Evropski komesar za zaštitu potrošača Meglena Kuneva upozorila je neke od evropskih avio-kompanija da prestanu s obmanama potrošača ili da se suoče s mogućim kaznama i ukidanjem internet stranica, izjavio je neimenovani evropski zvaničnik.

On je dodao da je Kuneva avio-kompanijama koje su obmanjivale potrošače dala vremenski rok do kraja godine da promijene tu praksu ili će ona u januaru protiv njih pokrenuti pravne postupke.

"Kunevu izdaje strpljenje i poručila je avio-kompanijama da im je ovo posljednja šansa da nešto učine", rekao je zvaničnik iz Brisela.

Evropska komisija je istragom u maju utvrdila da su jedan od tri evropska potrošača, koji su putem Interneta kupovali ili rezervisali avionske karte, prevareni ili opljačkani. Mnoge od spornih internet stranica vode velike avio-kompanije širom EU.

Kuneva je izrazila nezadovoljstvo, pošto, uprkos neprestanim upozorenjima, mnoge avio-kompanije i dalje krše pravila EU s neujednačenim cijenama karata, skrivenim troškovima, dok pravila i uslovi nisu prevedeni na odgovarajući način.

"Avio-kompanije reklamiraju besplatne letove, pa ih potom naplaćuju, primoravaju potrošače da koriste osiguranje koje ne žele, dok im naplaćuju i troškove smještaja prtljaga. Potrošačima nije jasno da na internet stranici ne treba da kliknu na tu opciju", istakao je evropski zvaničnik.

On je dodao da će Kuneva upozorenje avio-kompanijama zvanično iznijeti na današnjem sastanku sa čelnicima Udruženja evropskih avio-kompanija, koje predstavlja velike avio-prevoznike poput "British Airwaysa" i "Scandinavian Airlinesa". Evropski komesar za zaštitu potrošača svoje namjere iznijeće i na sastanku s članovima evropskog Udruženja avio-kompanija s nižim cijenama karata u kojem su "Ryanair", "EasyJet" i "Clickair".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.