Izvor: Klix | Srijeda, 14.03.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH - Gradnja Mesihovine koštala 82 mil EUR

(Foto: ekapija.com)
U Gornjem Brišniku u Tomislavgradu puštena je u rad prva vjetroelektrana u BiH - Mesihovina.

Vjetroelektranu u pogon je pustila Borjana Krišto, predsjedavajuća Parlamentarne skupštine BiH, koja je prije sedam godina položila kamen temeljac za izgradnju VE Mesihovina.

- Elektroprivreda HZHB prva je u BiH prešla s riječi u djelo i izgradila ovakav objekat na bazi korištenja obnovljivih izvora energije. Veseli me da je ovakav objekat izgrađen na prostoru Kantona 10, koji uistinu ima ogroman prirodni potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora - rekla je Krišto.

Marinko Gilja, generalni direktor Elektroprivrede HZ HB, kazao je da je ovo investicije od oko 82 mil EUR, od čega se najveći dio, 72 mil EUR, odnosi na kredit Njemačke razvojne banke (KfW).

- Kako bismo povećali svoju proizvodnju Elektroprivreda HZ HB od postanka radi i gradi. U zadnjih par desetljeća to su HE Peć-Mlini i HE Mostarsko blato, a sve kako bi poboljšali kvalitet vlastite usluge. Vjetrolekrana Mesihovina je prvi ovakav objekat u Bosni i Hercegovini, a njenu izgradnju podržali su svi novoi vlasti - kazao je Gilja.

VE Mesihovina smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6.000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.