NavMenu

VE Podveležje biće završena do ljeta 2019. - Vrijednost cijelog projekta 162 mil KM

Izvor: Klix Srijeda, 14.03.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Elektroprivreda BiH u utorak (13. mart 2018. godine) je u Mostaru prezentirala projekat Vjetroelektrane (VE) Podveležje koja je već u prvoj prvoj fazi gradnje. Sam projekat podijeljen je u tri dijela ili lota, a prema najnovijem dinamičkom planu puštanje vjetrolektrane u rad planira se na ljeto 2019. godine.

Kapacitet VE Podveležje je do 48 MW, a izgradnja cjelokupnog vjetroparka teška je 162 mil KM.

Novac za izgradnju je osiguran većinom kreditom njemačke razvojne banke KfW i to 65 mil EUR, dok je Elektroprivreda BiH, koja planira biti operater vjetrolektrane, osigurala 20% novca.

Lot 1 obuhvata projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju petnaest vjetroagregata od 3 MW s istom jediničnom snagom, uključujući njihove temelje i sve pripadajuće radove.

Lot 2 podrazumijeva projektovanje i izgradnju 30/110 kV trafostanice, 30 kV napojni kabl, optičko kabliranje i mrežu uzemljenja, dok je Lot 3 vezan za izgradnju lokalnih saobraćajnica i platformi.


Izvođač građevinskih radova za izgradnju i rekonstrukciju lokalnih saobraćajnica vjetrolektrane (Lot 3) je konzorcijum mostarskih firmi HP Investing, Amitea i Izgradnja Tojaga.

Ugovor za instaliranje 30/110 kV trafostanice i 30 kV sistema kabliranja (Lot 2) dodijeljen je društvu ABB Zagreb. Izvođač radova za instaliranje vjetroturbina (Lot 1) još nije poznat, jer je proces nabavke u toku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.