Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 13.03.2018.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za most u Gradišci grant od 6,8 mil EUR - Potpisan sporazum sa Evropskom investicionom bankom

Ilustracija (Foto: Pedro A. Estevez Calzado/shutterstock)
Bosna i Hercegovina i Evropska investicijska banka (EIB) danas (13. marta 2018. godine) su u Banjaluci potpisale sporazum o grantu vrijednom 6,8 mil EUR iz evropskih fondova za sufinanciranje izgradnje velikih infrastrukturnih objekata u Gradišci.

Ovaj investicijski projekt odnosi se na izgradnju objekata na graničnom prijelazu na dijelu ceste 2a (R2a) između Banjaluke i Gradiške, mosta na granici preko rijeke Save, kao i priključnih cesta na autocestu Banjaluka – Gradiška.

Ambasador Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, istakao je da poboljšanje povezivosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavlja ključni faktor za rast i radna mjesta, te da će donijeti očite koristi privredama i građanima u regiji.

- Ovo ulaganje u Gradišku važan je korak prema snažnijoj integraciji cijelog područja Zapadnog Balkana u skladu s novom strategijom za Zapadni Balkan. Grant sredstva Evropske unije u iznosu od 6,8 mil EUR će sufinansirati izgradnju mosta na graničnom prijelazu preko rijeke Save u Gradišci. Ovo ulaganje će Evropsku uniju približiti Bosni i Hercegovini - izjavio je Vigemark.

Mateo Rivelini, rukovodilac odjela Evropske investicijske banke za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Bakan rekao je da je banka vrlo zadovoljna što može danas potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, koji daje značajan doprinos ekonomskom rastu, olakšavanju trgovine i integraciji Bosne i Hercegovine na Balkanu.

- Na linku Gradiška - Banjaluka, saobraćaj s autoputa mora biti usmjeren preko ulica Gradiške do gradskog mosta u samom središtu grada. Nakon što bude izgrađen, most će skratiti vrijeme putovanja, smanjiti potrošnju goriva i onečišćenje, i koristiti kao zaobilaznice grada Gradiške. Banka je takođe potpisala zajam od 47 mil EUR za dovršenje tekućih radova na autocesti Banjaluka – Doboj - rekao je Rivelini.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH rekao je da su danas potpisali grant ugovor od 6,8 mil EUR sredstava Europske unije za projekat koji uključuje izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci.

- Ovaj projekat je važna spona ka uspostavi infrastrukturnih veza između Bosne i Hercegovine i njenih susjeda. Ova investicija će poboljšati regionalnu suradnju i komunikaciju s Evropskom unijom - rekao je Bevanda.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.