Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 13.03.2018.| 13:51

Bečki ekonomski institut prognozira ubrzanje privrednog rasta zemalja Zapadnog Balkana

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Bečki ekonomski institut (WIIW) očekuje da će se privredni rast zemalja Zapadnog Balkana, u poređenju sa prethodnim godinama, značajno ubrzati.

Centralna i Istočna Evropa nalaze se u značajnom ekonomskom uzlaznom trendu, ocjenjeno je na današnjoj (13. marta 2018. godine) konferencij za štampu povodom predstavljanja proljećne prognoze.

Navedeno je da su ekonomije tog regiona prošle godine po prvi put u posljednjoj deceniji ekspandirale.

Bankarski sektor nalazi se na snažnim nogama, snažnije nego prije par godina, ocijenili su eksperti, dodajući da rizike predstavljaju mogući trgovinski rat, kao i globalno odustajanje od "labavije" monetarne politike.

Globalni trend rasta će se, prema očekivanjima WIIW, nastaviti, od čega će dalje profitirati Centralna i Istočna Evropa.

Za čitav region se pronozira rast od 3,1%.

Posebno snažan rast za period od 2018. do 2020. prognozira se za zemlje centralne i istočne Evrope članice EU, kao i Tursku.

WIIW prognozira da će rast u 11 novih članica EU iznositi 3,9%, a u Turskoj čak 4,5%. Za Rumuniju WIIW prognozira rast BDP-a za 4,7%.

Takođe ističu da će i države Zapadnog Balkana imati značajniji rast u poređenju sa prethodnim godinama.

Rusija i Ukrajina imaće, na drugoj strani, značajnije manji rast, odnosno Rusija će imati rast od svega 1,8% u ovoj godini, a Ukrajina 1,9%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.