NavMenu

Addiko Bank grupacija izašla iz gubitka - U 2017. zabilježena dobit od 41,6 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 13.03.2018. 09:21
Komentari
Podeli
Addiko Bank, međunarodna finansijska grupacija koja djeluje kroz šest banaka u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, objavila je konsolidovani finansijski izvještaj za prošlu godinu. U drugoj godini poslovanja sa novim vlasnicima, Addiko Bank je ostvarila pozitivan finansijski rezultat, odnosno dobit nakon poreza od 41,6 mil EUR. Poređenja radi, godinu ranije banka je poslovala s gubitkom od 23,9 mil EUR, prenosi BiznisInfo.

Ovaj rezultat posljedica je uspješnog dvogodišnjeg procesa koji je uključivao investicije u nove proizvode i tehnologije, organizacioni preustroj i rebrending cijele grupe.

– Addiko Bank je postao snažna i profitabilna banka koja je u potpunosti fokusirana na region jugoistočne Evrope, rekao je Ulrich Kissing, direktor Addiko Bank, koji je dodao da je banka sada na putu kontinuiranog rasta.

Neto prihodi od kamata porasli su za 4% na godišnjem nivou, a neto prihodi od provizija 17%, u kombinaciji sa smanjenjem ukupnih troškova za 10,5%. Krediti su porasli na 1.473 mil EUR.

Znatno su porasle isplate kredita stanovništvu (za 28%), te preduzećima (za 24%), ali su ujedno rasli i depoziti (za 11% na 4.934 mil EUR), čime je osigurana dobra finansijska baza i likvidnost banke.

Addiko Bank je nastavila snažno investiranje u digitalnu platformu, što je dovelo do rasta broja digitalnih klijenata za 40% i digitalnih transakcija za 33%.


Sve banke članice grupacije su doprinijele pozitivnim rezultatu.

Vlasnici ove banke od sredine 2015. su Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Banka pruža usluge za više od milion klijenata.

Inače, nakon što je završen proces rebrendiranja i reorganizacije, a banka postala profitabilna, direktor Ulrich Kissing je odlučio da krajem marta ove godine napusti poziciju. Njega će od 1. aprila naslijediti Razvan Munteanu, koji trenutno vodi sektor maloprodaje u banci, prenosi BiznisInfo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.