Izvor: N1 | Utorak, 13.03.2018.| 15:54

Pooštrene procedure za izvoz voća i povrća u Rusiju - STK BiH zadužena za izdavanje posebnog sertifikata proizvođačima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović pooštrio je procedure za dobijanje sertifikata o porijeklu voća i povrća u BiH koje se izvozi u Rusku Federaciju, počevši od 11. marta, čime su se stekli uslovi za pregovore o ukidanju zabrane izvoza, prenosi N1.

Sertifikat "FORM A" od sada će izdavati Spoljnotrgovinska komora BiH poštujući stroge procedure koje je naložio ministar Šarović, a koje će suziti prostor za zloupotrebe ovog dokumenta i u ovom važnom izvoznom poslu sa Rusijom ostaviti samo ozbiljne proizvođače i izvoznike.

Istovremeno, Šarović je izdao i nalog Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH da u cilju implementacije Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika, izdavanje fitosanitarnog certifikata od strane nadležnih inspekcijskih organa Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko značajno unaprijedi i učini odgovornijim, što je Uprava svojim Uputstvom i učinila.

- Ovim unapređenjem sistema i kontrole izdavanja ključnih dokumenata koji prate pošiljke voća i povrća u Rusku Federaciju, kao i drugim mjerama preduzetim u proteklom periodu, stekli su se preduslovi za organizovanje bilateralnih pregovora bosanskohercegovačke i ruske strane, oko ukidanja zabrane izvoza jabuka u Rusku Federaciju - rekao je Šarović.

Šarović je uputio pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u Bosni i Hercegovini preduzete neophodne mjere, i kojim je zatraženo održavanje sastanka u cilju pregovora o nastavku izvoza jabuka u Rusiju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.