NavMenu

Cijena notarskih usluga u RS ide na preispitivanje - Nove naknade dogovoriće Vlada i Notarska komora

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 12.03.2018. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Cijene notarskih usluga u Srpskoj, za koje mnogi tvrde da su neopravdano visoke, biće dogovorene između Notarske komore i Vlade RS, a jedna od mogućnosti je da niže naknade plaćaju ugrožene kategorije stanovništva.

Izmjena notarskog cjenovnika nagoviještena je u petak (9. mart 2018. godine) poslije svečane akademije koju je u Banjaluci organizovala Notarska komora RS povodom deset godina postojanja notarske službe u Srpskoj. Akademiji su, između ostalih, prisustvovali predsjednik RS Milorad Dodik, ministri pravde RS i Srbije Anton Kasipović i Nela Kuburović i predstavnici notarskih komora iz inostranstva.

Predsjednica Notarske komore RS Slada Ivelić naglasila je da okupljaju 53 notara i da su njihove usluge i više nego dostupne građanima Srpske, ali i da se razgovara o preispitivanju visine notarskih naknada.

- I mi bismo bili zadovoljni preispitivanjem, jer ono što smo uložili i ono što moramo da radimo i čuvamo propisane naknade ne mogu da isfinansiraju, a predstoji nam i digitalizacija. Imamo 100% nižu naknadu nego što je u sudskoj tarifi, odnosno preuzeli smo sudske poslove sa mnogo nižom tarifom - istakla je Ivelić.

Ona je ustvrdila da građani nemaju primjedbe na cijenu notarskih usluga, već da one kreću od neinformisanih ljudi i onih koji su se bavili nadripisarstvom i kojima notari smetaju, jer zabilježe svaki posao.

- Cijena notarske usluge u odnosu na dugotrajno vođenje sudskog postupka ni u kom slučaju ne smije biti nešto što će ugroziti vladavinu prava. Preispitivanje cijena ne znači da ne može doći negdje do povećanja, a negdje do smanjenja naknada. Smanjenja mogu biti u opticaju za ugrožene kategorije građana, na osnovu potvrda nadležnih institucija. Ne možete očekivati da nekome ko kupuje stan ili nepokretnost ili pokreće privredno društvo i ulaže stotine hiljada maraka notarska usluga bude minimalna - kazala je Ivelić i dodala da je bilo slučajeva koji su sankcionisani i da ti notari nisu više u njihovim redovima, te da je RS na putu da dobije kvalitetan notarijat kakav imaju zapadnoevropske zemlje.

Ministar pravde RS Anton Kasipović je kazao da je notarijat za deceniju postigao osnovne ciljeve - pristupačnost građanima, pravna zaštita građana i rasterećenje sudova.


- Neophodno je donijeti novi zakon iduće godine i pružiti podršku radu notarijata. Treba dograđivati i propise koji regulišu rad notara. Uvijek se govori o cijenama i visini naknada notara. To je pitanje koje će rješavati notarijat i Vlada RS donoseći uredbu. Treba naći sredinu puta, moramo zaštititi rad notara, ali i voditi računa o finansijskim mogućnostima građana - istakao je Kasipović.

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da je Srbiji iz RS pružena velika podrška prilikom uvođenja javnih bilježnika u pravni sistem 2014. godine. Kuburović i Kasipović su zaključili da će razmjena iskustava, posebno u oblasti elektronskog pravosuđa, dodatno unaprijediti pravosuđe i u RS i u Srbiji.

Predstavnik Savezne notarske komore Njemačke Lovro Tomašić rekao je da je notarijat u RS uveden po uzoru na njemački sistem.

- Notari u Njemačkoj i u RS su stručnjaci i u njihovom radu nastaje malo grešaka. Notarijat u RS je stvorio veliki nivo pravne sigurnosti i dalje ga ostvaruje - istakao je Lovro i dodao da je idući izazov digitalizacija, odnosno elektronska komunikacija notarskih kancelarija sa javnim registrima.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.