Izvor: eKapija | Subota, 22.11.2008.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Volvo C30 – predstavljen model za 2009. godinu

(Foto: b)

Predstavljen 2006. godine i baziran na uzbudljivom konceptnom modelu SCC, Volvo C30 je istinski izazov u segmentu kompaktnih premium vozila. Poput legendarnog Volva 1800 ES, C30 kombinuje klasične Volvo elemente sa sportskim karakterom, što ga čini idealnim izborom za mlade, moderne i urbane osobe, aktivnog životnog stila.

Iako među mnoštvom kompaktnih vozila C30 još uvijek izgleda svježe i atraktivno, Volvo je za 2009. godinu odlučio osvježiti svog predstavnika. Osnovna forma nije mijenjana, ali su primjetni brojni sitni detalji, koji daju svježiji izgled ovom modelu. Prije svega, to se odnosi na zaobljeniji prednji dio sa velikom spuštenom rešetkom i atraktivnim spojlerima. Bočna linija je maksimalno raščišćena, uz nove crne krilne produžetke koji naglašavaju dužinu vozila, dok su na stražnjem dijelu modifikacije minimalne, sa naglašenijim amblemom Volva.

Unutrašnjost je, s druge strane, dobila novi dizajn tanke centralne konzole (poput S40 i V50) i naslona za ruke, dok se straga, umjesto klasične klupe, nalaze dva odvojena sjedišta, razdvojena masivnom centralnom konzolom, što C30 čini punokrvnim četverosjedom. Funkcionalnost time nije narušena, jer se pomenuta sjedišta lako preklapaju i oslobađaju gotovo ravan prtljažni prostor. Posebna pažnja posvećena je i lakoći ulaska na stražnja sjedišta, pa je C30 dobio sistem identičan modelu C70, koji opcijski može biti i elektrifikovan.

Na polju pogonske tehnologije i zaštite okoliša, najveću novost predstavlja 1.6 DRIVe verzija, koja se može pohvaliti opsežnim aerodinamičkim dodacima, koji optimiziraju protok zraka, a samim time smanjuju potrošnju i emisiju ugljen dioksida, koja iznosi samo 115 g/km. Za optimalnu potrošnju brine se i indikator izmjene stepeni prenosa. Ljubitelji benzinaca mogu birati 1.8 litarski Flexifuel agregat sa 125 KS.

Sigurnosti se u Volvu oduvijek posvećivala velika pažnja. Tako je i novi C30 opremljen istim sigurnosnim sistemima i karakteristikama šasije kao i Volvo S40 i V50. Ovo uključuje strukturu otpornu na udare i poboljšan prevjes. Blago zaobljen prednji kraj opremljen je posebnim spojlerima, koji smanjuje rizik povrede pješaka. C30 dolazi i sa poznatim Volvo sigurnosnim mogućnostima, poput zaštite od bočnih udara (SIPS) i sistemom koji smanjuje rizik od povreda vrata u slučaju udarca u stražnji dio vozila (WHIPS). Volvo C30 je dostupan i s unaprijeđenim funkcijama koje pomažu u smanjivanju broja nesreća uzrokovanih konzumacijom alkohola. Ova funkcija, Alcoguard, detektuje prisustnost alkohola u vozačevom dahu i istog upozorava na rizik, a na vozaču je da donese "trijeznu" odluku o nastavku vožnje na osnovu Alcoguard preporuke.

Sve u svemu, obnovljeni C30 spremno ulazi u ljutu tržišnu bitku sa etabliralnom premium konkurencijom, ali zahvaljujući provjerenim kvalitetama - već je odavno stvorio specifičnu grupaciju kupaca, pa ni dobri prodajni rezultati sigurno neće izostati, navodi se u saopćenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.