NavMenu

Analiza trgovanja sa Sarajevske berze za period 17.11. - 21.11.2008. godine

Izvor: SEE Investment Solutions Petak, 21.11.2008. 14:56
Komentari
Podeli

Sedmica koja je upravo završila, od prethodih se razlikuje samo po izuzetnom prometu, dok su cijene većine dionica nastavile silaznom putanjom, i vrijednost indeksa dovele na nove najniže razine. Tako je Indeks slobodnog tržišta SASX-10 sedmicu završio sa 1.334,33 indeksnih poena, što je u odnosu na prošli petak pad od 10,38%. Vrijednost Indeksa investicionih fondova smanjena je za 2,26% i trenutno iznosi 2.435,60 indeksnih poena. Ukupan sedmični promet premašio je 54 miliona KM. Tome je najviše doprinijela druga tranša obveznica UniCredit banke, realizovana u ponedjeljak u vrijednosti od 40 miliona KM, zatim uspjela vanredna aukcija dionicama JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo vrijednosti 4,4 miliona KM, te dvije transakije dionicama fondova zabilježene u srijedu, čija je zbirna vrijednost 7,7 miliona KM.

Na kotaciji investicionih fondova dvije dionice su ostvarile rast, a tri su sedmicu završile bez promjene kursa (Bosfin, MI Group i Naprijed). Rast vrijednosti od 3,90% zabilježen je kod Herbos fonda, dok je cijenu dionice za 1,19% popravio Prevent Invest. Najviše je izgubila Big investiciona grupa, čiji je kurs u odnosu na prošli petak manji za 5,77% i trenutno iznosi 5,23 KM. Po 4,94% vrijednosti izgubili su Crobih fond i Prof Plus, dok je cijena dionice Fortuna fonda manja za 4,87%.

Puno lošija situacija je u sastavu SASX-10 gdje je većina emitenata zabilježila dvocifren pad. Ponovo je najbolje prošla ABS Banka, koja nije imala niti jednu transakciju u toku sedmice, pa je i cijena ove dionice ostala nepromijenjena. Sedmični gubitnik je Bosnalijek zahvaljujući 16,02-postotnom padu vrijednosti. Cijena je sa 18,98 KM, koliko je iznosila prošli petak, pala na 15,94 KM posljednji dan ovosedmične trgovine. Energopetrol je na sedmičnom nivou izgubio 14,21% vrijednosti, a IK Banka 13,18%, što je kurs ove dionice spustilo na 117,21 KM. Za više od 11% manja je cijena dionice Energoinvesta i BH Telecoma, čijim dionicama je u petak trgovano po 26,54 KM. Sarajevska Elektrprivreda je oslabila za 9,65%, a Fabrika duhana Sarajevo za 9,45% čime se cijena sa prošlosedmičnih 128,53 KM po dionici, spustila na 116,39 KM u petak.

Autor: Aida Karić

Sponzor komentara:

SEE Investment Solutions d.o.o. za brokerske poslove - članica Sarajevske berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.