NavMenu

Potpisan memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb - Radovi na teritoriji Srbije vrijedni oko 250 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 09.03.2018. 14:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je u petak (9. marta 2018. godine) sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju željezničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb.

Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu ministarke za evropske integracije Srbije Jandranke Joksimović.

Pruga je duga 412 kilometara, a rekonstrukcijom će putovanje na toj relaciji biti smanjeno sa sadašnjih sedam i po sati na nešto više od tri sata.

Predsjednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović su u februaru u Zagrebu razgovarali o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje memoranduma.To je prvi rezultat posjete predsjednika Srbije Vučića Hrvatskoj.

Memorandum predviđa saradnju u modernizaciji željezničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na željezničkim graničnim prelazima između dvije države, kao i zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama u vezi sa modernizacijom pruge Beogad-Zagreb, na Koridoru 10.


Dio pruge kroz Srbiju je dug 116 km, a prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, koji su dostavljeni Tanjugu, planirana je rekonstrukcija oba kolosjeka na cijeloj dionici Golubinci - Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dijela od Rume do Šida.

Za rekonstrukciju pruge na teritoriji Srbije biće potrebno oko 250 mil EUR, a na teritoriji Hrvatske nešto više.

U Infrastrukturi željeznice Srbije je ranije rečeno Tanjugu da je pruga Beograd-Zagreb kroz Srbiju dvokolosječna, elektrificirana i projektovana za brzine od 120 km na sat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.