Izvor: eKapija | Petak, 09.03.2018.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb - Radovi na teritoriji Srbije vrijedni oko 250 mil EUR

Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je u petak (9. marta 2018. godine) sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju željezničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb.

Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu ministarke za evropske integracije Srbije Jandranke Joksimović.

Pruga je duga 412 kilometara, a rekonstrukcijom će putovanje na toj relaciji biti smanjeno sa sadašnjih sedam i po sati na nešto više od tri sata.

Predsjednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović su u februaru u Zagrebu razgovarali o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje memoranduma.To je prvi rezultat posjete predsjednika Srbije Vučića Hrvatskoj.

Memorandum predviđa saradnju u modernizaciji željezničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na željezničkim graničnim prelazima između dvije države, kao i zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama u vezi sa modernizacijom pruge Beogad-Zagreb, na Koridoru 10.

Dio pruge kroz Srbiju je dug 116 km, a prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, koji su dostavljeni Tanjugu, planirana je rekonstrukcija oba kolosjeka na cijeloj dionici Golubinci - Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dijela od Rume do Šida.

Za rekonstrukciju pruge na teritoriji Srbije biće potrebno oko 250 mil EUR, a na teritoriji Hrvatske nešto više.

U Infrastrukturi željeznice Srbije je ranije rečeno Tanjugu da je pruga Beograd-Zagreb kroz Srbiju dvokolosječna, elektrificirana i projektovana za brzine od 120 km na sat.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.