NavMenu

Morsko dobro planira gradnju 20 novih kupališta na crnogorskoj obali - Uskoro poziv za javno-privatno partnerstvo

Izvor: Radio Jadran Četvrtak, 08.03.2018. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
U pripremi je javni poziv za zakup morskog dobra i za izgradnju novih 20 kupališta na crnogorskoj obali. Gradiće ih i uređivati Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u Bokokotorskom zalivu, kroz model javno-privatnog partnerstva, saopšteno je iz tog predzeća.

- Novi prostori za kupanje potrebni su za razvoj ponude na primorju, posebno ako uzmemo u obzir ograničene plažne resurse i dinamičan razvoj smještajnih kapaciteta - kazala je Pobjedi Ivana Lazović iz JP Morsko dobro.

Sa posebnom pažnjom se planira proširenje kupališnih kapaciteta u Risansko-kotorskom zalivu, gdje je veći dio obale pod zaštitom UNESCO-a i gdje posebno treba voditi računa o zaštiti životne sredine i kulturnih dobara.

- Planiramo izradu studije formiranja novih kupališta u tom području, a akcenat je na prilagođavanju postojećih pontona - objasnila je Lazović.

Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra od 2016. do 2018. godine, duž obale je definisano ukupno 359 kupališta. Krajem godine uslijediće izrada novog petogodišnjeg plana u skladu sa novom zakonskom regulativom.

Lazović je podsjetila da se prema aktuelnom planu, plaže daju u zakup na tri godine, a da će od naredne sezone zakup trajati pet godina.

Morsko dobro, shodno detaljnim studijama lokacija, zaključuje i drugoročne ugovore sa investitorima koji grade nova kupališta.

- Postoji više takvih ugovora i oni traju od 10 do 20 godina. Takav trend zastupljen je, uglavnom, u Bokokotorskom zalivu, gdje su prirodni resursi ograničeni, a imamo i manji broj investicionih ugovora za izgradnju kupališta u Budvi i Baru - navodi Lazović.

Javnim pozivom za davanje u zakup kupališta iz 2016. godine do danas je ustupljeno 330 od 350 javnih kupališta, i to 102 u Herceg Novom, 99 u Budvi, 44 u Baru, 41 u Ulcinju, 23 u Kotoru i 21 u Tivtu.

Postoji i pet gradskih kupališta, na kojima zakupac nema pravo da postavlja mobilijar, a riječ je o po dva kupališta u Herceg Novom i Budvi i jednom u Kotoru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.