Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.03.2018.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH dobila sistem za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save

(Foto: Geoffrey Oliver/shutterstock.com)
BiH je u srijedu (7. marta 2018. godine) dobila sistem za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save u okviru podrške Vlade SAD-a Strankama Okvirnog sporazuma i suradnje s Inženjerskim korpusom Vojske SAD - USACE.

Kako je saopšteno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, sistem za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save se sastoji od više modela, od kojih je glavni i najsloženiji zajednički hidrološki model za čitav sliv i podslivove rijeke Save, te hidraulički model rijeke Save i glavnih pritoka, u cijelosti financirano od Vlade SAD-a, uključujući snimanje LIDAR-om te nabavu kompletne opreme.

U Bosni i Hercegovini, oprema je isporučena za osam nadležnih institucija - Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS i FBiH, Federalni hidrometeorološki zavod, Republički hidrometeorološki zavod RS, Agencija za vodno područje rijeke Save, JU Vode Srpske, te Vlada Brčko distrikta - Odjel za javnu sigurnost.

U okviru podrške Vlade SAD-a, vrlo je bitan i transfer znanja Inženjerskog korpusa Vojske SAD-a, okrunjen završnom radionicom koja će biti održana od 15. do 17. maja 2018. godine u Zagrebu, uključujući i završnu svečanost, u prisustvu svih ambasadora SAD-a u zemljama sliva rijeke Save.

Svečanoj primopredaji u prostorijama Agencije za vodno područje rijeke Save prisustvovala je ambasadoriva SAD-a u BiH Morin Kormak i predsjedavajući Međunarodne komisije za sliv rijeke Save i sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.