NavMenu

Moguć gubitak kredita KfW-a vrijednog 45 mil EUR - Elektroprivreda BiH odustaje od HE Salakovac?

Izvor: Indikator Srijeda, 07.03.2018. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine učiniće sve da ne dođe do gubitka sredstava, ugrožavanja strateških projekata niti narušavanja dugogodišnje saradnje s njemačkom Vladom i njemačkom Razvojnom bankom KfW, izjavio je danas (7. marta 2018. godine) zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

S tim ciljem ministar je danas organizirao sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt Rosenom kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milionskih projekata u BiH koje finansira njemačka Vlada.

Bevanda je naglasio da je saradnja Ministarstva finansija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 mil EUR.

Uvidom u projekte koji se dogovaraju i nadziru kroz Sektor za odnose s finansijskim institucijama Ministarstva finansija i trezora BiH, te kroz kontakte s KfW-om, uočen je problem otkazivanja milionskih projekata i gubitka odobrenih sredstava.

Bevanda i rukovodstvo KfW-a informirani su o tome da je Elektroprivreda BiH odlučila da odustane od projekta izgradnje Hidroelektrane (HE) Salakovac koji je već dogovoren uz predviđen kredit od 45 mil EUR i grantom od milion evra.

Na sastanku je istaknuto da je obnova HE Salakovac predviđena međudržavnim sporazumima zaključenim 2011. i 2012. godine za program Razvoj hidroenergije, a obaveze iz ovih sporazuma ističu krajem 2019. godine.

Ukoliko do tada ne bude potpisan sporazum o zajmu, BiH će izgubiti veliki kovac.


Ministar Bevanda je istakao da su ovo više nego jaki razlozi da se organizira sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH, Elektroprivrede BiH i KfW-a kako bi pronašli rješenja kroz zamjenske projekte ili nastavkom postojećih.

Na sastanku je zaključeno da će predstavnici Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH nastaviti pregovore s KfW-om s ciljem postizanja najboljeg rješenja.

Današnjem sastanku prisustvovali su direktor KfW-a za jugoistočnu Evropu i Tursku Christoph Tiskens, projektni menadžer za energetski sektor Nico Schutzhofer, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Mirsad Žuga, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, te predstavnici Ambasade Njemačke u BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.