Izvor: Radio 021 | Srijeda, 07.03.2018.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zdrava ishrana ne poništava posljedice unosa previše soli

Zdrava ishrana ne može da poništi posljedice unosa previše soli na krvni pritisak, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici sa Imperial koledža u Londonu i sa Nortvestern univerziteta, analizirajući ishranu više od 4.000 odraslih osoba starosti od 40 do 59 godina u SAD-u, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su da su ljudi koji su unosili veće količine soli imali viši krvni pritisak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova ishrana.

Zbog toga naučnici poručuju da je važno obratiti pažnju na unos soli u hrani, a proizvođače hrane pozivaju da smanje udjela soli u svojim proizvodima.

U okviru istraživanja dobrovoljci su praćeni četiri dana i u tom razdoblju uzimani su uzorci urina, merena je težina i krvni pritisak. Naučnici su proučavali koncentraciju natrijuma i kalijuma u urinu. Natrijum je glavni sastojak soli, a kalijum, koga ima u zelenom lisnatom povrću, povezan je sa snižavanjem krvnog pritiska.

Naučnici su analizirali i 80 glavnih sastojaka ishrane ispitanika koji su inače povezani sa smanjivanjem krvnog pritiska, a među kojima su i vitamin C, vlakna i omega 3 masne kiseline. Njih ima u voću, povrću i integralnim žitaricama.

Otkrivena je vezu između povišenog krvnog pritiska i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalijuma.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu "Hypertension".

Povišeni krvni pritisak pogađa najmanje svaku četvrtu odraslu osobu u Britaniji i povećava rizik za brojna stanja među kojima su i srčani i moždani udar. Vjeruje se da na pojavu tih stanja utiče čitav niz faktora među kojima su i životno doba, težina i unos previše soli. Vjeruje se da vitamini i minerali u voću i povrću mogu na neki način uticati na krvne sudove omogućavajući smanjivanje krvnog pritiska.

Ranije su stručnjaci vjerovali da unos velikih količina voća i povrća može poništiti dejstvo većih količina soli u ishrani na krvni pritisak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.