NavMenu

Norveška povećala razvojnu pomoć za BiH i susjedne zemlje za oko 14,8 mil EUR

Izvor: Klix Srijeda, 07.03.2018. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Norveška skoro udvostručuje razvojnu pomoć za Zapadni Balkan – sa 175 miliona norveških kruna (oko 18 mil EUR) u 2017. godini povećava na 319 miliona NOK (oko 32,8 mil EUR) u 2018. godini.

U dokumentu posvećenom norveškoj vanjskoj i sigurnosnoj politici objavljenom prošle godine, Vlada je objavila da će povećati pomoć za promociju stabilnosti, demokratije i razvoj u susjednim područjima. Evropska unija i jedan broj pojedinačnih evropskih zemalja u ovom trenutku također pojačavaju fokus na Zapadni Balkan. Sve zemlje primaoci u regiji žele članstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisija je 6. februara predstavila ambicioznu strategiju za proširenje Unije uključujući i Zapadni Balkan.

- Zemlje Zapadnog Balkana moraju provesti obimne reforme kako bi mogle garantovati demokratiju, jačanje vladavine prava, otvarati nova radna mjesta i postići ekonomski i društveni napredak. One trenutno spadaju u najsiromašnije zemlje u Evropi, u nekima je čak nezaposlenost mladih do 60%. Od vitalne je važnosti da ove zemlje uspiju u svojim naporima kako bi ponovo mogle doprinositi razvoju, saradnji i sigurnosti u Evropi. Ovo će biti i u interesu Norveške i Evrope u cjelini - izjavila je ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide.

Norveška pomoć je namijenjena poboljšanju saradnje i pomirenja u regiji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, dobrom upravljanju i borbi protiv korupcije, zaštiti manjina i jačanju civilnog društva. Norveška pomoć se zasniva na pojedinačnim prioritetima zemalja primaoca, te će biti usklađena sa učešćem drugih zemalja donatora i Evropske unije. Jedan dio sredstava biće dodijeljen programima koji će se finansirati u saradnji sa drugim donatorima, među koje spada i Evropska unija.


Norveška sredstva su dostupna za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Jedan dio sredstava biće dodijeljen regionalnim projektima koji uključuju dvije ili više zemalja, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.