Izvor: Indikator | Srijeda, 07.03.2018.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odbijeno priznanje vanredne uprave Agrokora u BiH - U pripremi žalba Ustavnom sudu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Vanredna uprava Agrokora priprema žalbu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine na odluku Vrhovnog suda o odbijanju zahtjeva za priznanjem postupka vanredne uprave u BiH, navodi se u redovnom mjesečnom izvještaju o toku vanredne uprave u Agrokoru koje objavljuje hrvatsko Ministarstvo gospodarstva, izvještava Indikator.ba.

Vanrednoj upravi Agrokora dostavljena je odluka Vrhovnog suda 15. januara, te traje rok od 60 dana u kojem vanredna uprava može da podnese žalbu Ustavnom sudu BiH, i žalba je u pripremi, navodi se u izvještaju.

Inače, u izvještaju se ocjenjuje da Agrokor aktivno upravlja svojom likvidnošću, a na dan 28. februara ove godine ukupna raspoloživa likvidnost u koncernu iznosila je 1,68 milijardi kuna (442 mil KM).

Od početka procesa vanredne uprave značajno je povećana likvidnost dobavljača kroz plaćanja starog i graničnog duga, te plaćanja svih novih faktura u ugovorenim rokovima, navodi se, uz ostalo, u izvještaju.

Što se tiče rezultata poslovanja, prema preliminarnim rezultatima za 11 mjeseci 2017. godine, EBITDA je u segmentu maloprodaje i veleprodaje iznosila minus 149 miliona kuna (39,2 mil KM), u prehrani 1,04 milijarde kuna (273,6 mil KM), a u poljoprivredi 283 miliona kuna (74,4 mil KM).

Vanredna uprava, dodaje se, nastavlja raditi na tome da se prijedlog nagodbe podnese Trgovačkom sudu u Zagrebu najkasnije 10. aprila 2018, kako je zatraženo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.