NavMenu

IDDEEA odustaje od gradnje zgrade u Banjaluci?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 07.03.2018. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: urfin/shutterstock.com)
Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) najvjerovatnije će odustati od gradnje zgrade u Banjaluci i pored toga što je još ranije za građevinsku dozvolu potrošila 1,4 mil KM, saznaju Nezavisne.

U IDDEEA-i im nisu ni potvrdili ni demantovali ovu vijest, naglašavajući da će konačnu riječ o svemu dati politika, odnosno Savjet ministara BiH, prema kojem je nedavno otišla opširna informacija o ovom pitanju.

- U toj informaciji opisani su, između ostalog, i faktori rizika gradnje zgrade na lokaciji za koju važi građevinska dozvola, a jedan od njih su i poplave - rekli su juče u IDDEEA-i, naglašavajući da još nije donesena konačna ocjena po tom pitanju, odnosno da li će se ili neće graditi zgrada.

Iako u IDDEEA tvrde da konačna odluka nije donesena iz odgovora Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja, može se zaključiti da je gotovo sigurno da se zgrada neće graditi na lokaciji na kojoj je predviđena, odnosno u bivšoj kasarni u Trapistima.

Tu lokaciju IDDDEEA je na 99 godina dala Republika Srpska, a jedan od argumenata protivnika gradnje zgrade na toj lokaciji, pored poplava, je i taj što zemljište nije u trajnom vlasništvu IDDEEA, odnosno države BiH.

- Agencija insistira na lokaciji na kojoj će Agencija biti nosilac prava vlasništva, koja nije podložna plavljenju, koja neće biti puno udaljena od centra grada zbog potrebe stranaka i drugih poslovnih potreba i koja nudi i druge potrebne pogodnosti - navedeno je u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja u kojem se dodaje i to da će IDDEEA prema Savjetu ministara BiH uputiti na usvajanje informaciju u kojoj predlaže da se kupi zemljište na koje će nosilac prava biti IDDEEA.


Izvor blizak Agenciji IDDEEA kaže da postoji mogućnost i da IDDEEA kupi zemljište na kojem će sama graditi objekat, ali da je izglednija varijanta kupovina već završenih poslovnih prostora kako bi se izbjegli problemi s javnom nabavkom, ali i pribavljanjem nove građevinske dozvole.

Podsjećanja radi, IDDEEA je još 2014. godine od Grada Banjaluka dobila građevinsku dozvolu za gradnju objekta vrijednog oko 22 mil KM na rok od tri godine.

Nakon dobijanja te dozvole, IDDEEA je ušla u proceduru izbora izvođača radova za taj projekat i raspisala tender, koji je na kraju zbog žalbe poništila Kancelarija za razmatranje žalbi. Poslije toga IDDEEA na ovom projektu nije radila ništa i krajem oktobra prošle godine prijetila je opasnost da izgubi građevinsku dozvolu, ali je na kraju grad Banjaluka na zahtjev IDDEEA na još tri godine produžio važenje ranije izdate dozvole, koja po svemu sudeći neće ni trebati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.