NavMenu

Otvorena MHE Medna na rijeci Sani u Ribniku - Investicija vrijedna 20 mil EUR

Izvor: RTRS Srijeda, 07.03.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnik slovenačke kompanije Interenergo Anton Papež otvorili su u utorak (6. mart 2018. godine) u Donjim Vrbljanima u opštini Ribnik mini hidroelektranu Medna na rijeci Sani, u čiju izgradnju je uloženo više od 20 mil EUR.

Nakon otvaranja, Đokić je rekao da će ovaj objekat doprinijeti kvalitetnom snabdijevanju električnom energijom domaćih konzumenata, ali i da će biti u kontigentu električne energije koji se izvozi iz Republike Srpske.

- Za nas je značajno da smo u prilici da danas pustimo u rad ovaj objekat, iako su neki sumnjali da će objekat ikada biti izgrađen. Ovaj energetski objekat je još jedan u sektoru malih hidroelektrana instalisane snage 4,9 megavata koji bi na godišnjem nivou trebalo da proizvodi 21 gigavat-časova električne energije - istakao je on.

Đokić je naveo da je za Republiku Srpsku od velikog značaja da je za izgradnju ovog objekta bilo angažovano više od 20 kompanija sa više stotina radnika.

Podsjetio je da je ova mala hidroelektrana jedna od tri koje je kompanija Interenergo izgradila, a to su hidroelektrane Zapeća i Novaković.


- Ova investicija je negdje oko 40 mil KM, a prethodne dvije mini hidroelektrane su bile 29 mil KM, što znači da je ovaj investitor do sada uložio veliki novac u Republiku Srpsku - rekao je Đokić.

Pomoćnik direktora slovenačke kompanije Interenergo Anton Papež istakao je da je značaj ovog objekta u tome što je izgrađen na obnovljivim izvorima energije i da su ispoštovani svi ekološki standardi uticaja na životnu sredinu i sva moguća tehnološka rješenja.

On je rekao da je kompanija koju on predstavlja ušla u realizaciju ovog projekta zahvaljujući prethodno potpisanim ugovorima sa Vladom Republike Srpske, te da očekuje da će u narednom periodu biti još sličnih projekata.

Izgradnja mini hidroelektrane Medna počela je 2014. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.