Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 05.03.2018.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Autobusi i tramvaji GRAS-a ponovo na akciji 15. marta - Na prodaju 36 vozila

(Foto: knyazevfoto/shutterstock.com)
U Općinskom sudu u Sarajevu 15. marta bit će održana nova javna aukcija 36 vozila sarajevskog preduzeća GRAS, među kojima je osam tramvaja i 28 autobusa, saznaje Dnevni avaz.

Na ovaj način Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja ima založno pravo na ova vozila, pokušava naplatiti dio od 24,3 mil KM, koliko GRAS po osnovu PDV-a duguje UIO.

Ovaj iznos, kako je za Avaz potvrdio portparol UIO BiH Ratko Kovačević, svrstava GRAS na prvo neslavno mjesto najvećih dužnika za PDV u državi, te uprava na sve načine pokušava naplatiti svoja potraživanja.

- Grupa za prinudnu naplatu UIO u Regionalnom centru Sarajevo u skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate preduzima sve daljnje korake za naplatu dugovanja. Tako je kod spomenutog obveznika UIO u nekoliko navrata zaplijenila novac na računu banke u iznosu od nekoliko 100.000 KM - kazao je Kovačević.

Nekoliko sličnih aukcija za prodaju GRAS-ovih vozila u korist UIO bilo je i u proteklom periodu, ali one nisu bile uspješne. Tada su zainteresirani kupci navodili da su vozila neispravna i da im GRAS ne dozvoljava uvid u stanje vozila, te da zbog toga odustaju.

Na posljednjoj aukciji ukupna vrijednost deset tramvaja bila je 188.000 KM, a pojedinačna cijena nekih bila je oko 10.000 KM, piše Avaz.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.