NavMenu

Četiri Oskara za film "Oblik vode"

Izvor: B92 Ponedjeljak, 05.03.2018. 11:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ktsdesign/shutterstock.com)Ilustracija
Film "Oblik vode" (The Shape of Water), meksičkog reditelja Giljema del Toroa, veliki je pobjednik 90. ceremonije dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, održane u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

Bajkovita romansa između nijeme djevojke i reptilskog stvorenja bila je favorit večeri sa najviše nominacija, ukupno 13, od kojih je osvojila četiri nagrade, uključujući Oskara za najbolju režiju. Time je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji. Prije njega su bili Alehandro Injaritu i Alfonso Kuaron.

Glumac Geri Oldman, neprepoznatljiv iza debelog sloja šminke u ulozi Vinstona Čerčila, osvojio je Oskara za najboljeg glumca u ostvarenju "Najmračniji čas" (Darkest Hour). Kao još jedan od favorita, sa osam nominacija, ovaj film je osvojio tri Oskara.

Oskara za najbolju glumicu dobila je Frensis MekDormand, za ulogu u crnoj komediji Martina Mekdonaga "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), dok je nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu u istom filmu dodijeljena Semu Rokvelu.

Najbolju žensku sporednu ulogu ostvarila je glumica Alison Džejni u filmu "Ja, Tonja" (I, Tonya).

Oskara za najbolji originalni scenario osvojio je Džordan Pil za "Bježi" (Get Out) i time postao prvi afroamerički reditelj koji je dobio tu nagradu.


Reditelj Džejms Ajvori je, u svojoj 89. godini, bio najstariji dobitnik na ovogodišnjoj dodjeli. On je osvojio Oskara za adaptirani scenario za film "Skrivena ljubav" (Call Me By Your Name).

Francuski kompozitor Aleksandar Depla osvojio svog drugog Oskara, za muziku u filmu "Oblik vode". Prvi put bio je nagrađen za muziku u filmu "Grand Budapest hotel".

Oskar za najbolji strani film pripao je čileanskom ostvarenju "A Fantastic Woman", a za najbolji dokumentarni film statuetu je dobio "Ikarus", priča o dopingu u sportu autora Brajana Fogela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.