NavMenu

Povećanje PDV-a u BiH nije u fokusu zahtjeva MMF-a

Izvor: Radiosarajevo.ba Nedjelja, 04.03.2018. 20:29
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Povećanje poreza na dodatu vrijednost u Bosni i Hercegovini nije u fokusu, ali jeste smanjenje oporezivanje rada koje je u BiH najveće u regionu, izjavio je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisko Parodi.

On je u intervjuu za Nezavisni istraživački centar (NICK), a koji prenois Radio Sarajevo, govorio nakon što je MMF usvojio važne odluke vezane za nastavak podrške vlastima BiH u proširenom kreditnom aranžmanu, te prihvatio i pregled ekonomskog stanja i reformi u BiH.

Govoreći o mogućnosti ekonomskog rasta, posebno nakon što su usvojene akcize i otvoren prostor za značajnije infrastrukturne radove, Parodi je naglasio da u poređenju s procijenjenim rastom od 2,7% u 2017. godini, u 2018. može se očekivati rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 3,2%.

- Imajte na umu da je izgradnja Koridora 5C u narednih devet godina, u ukupnom iznosu od oko 12 posto BDP-a iz 2017, najveći infrastrukturni projekt zemlje u posljednjim decenijama. Ovaj projekat će pomoći da se otvore nova radna mjesta u sektoru građevinarstva, a istovremeno će dugoročno povećati proizvodne kapacitete i ekonomski potencijal - potvrdio je.


Na pitanje da li podržava izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i povećanje PDV-a, Parodi je istaknuo da iz MMF-a nisu razgovarali svlastima o izmjeni stope PDV-a, kazavši da je fokus u narednom periodu usmjeren na smanjenje oporezivanja rada koje je među najvećim u regionu.

- Visoki porezi na rad "ubijaju radna mjesta" jer povećavaju troškove zapošljavanja radnika. Također, stimuliraju poslodavce da isplaćuju plate "ispod stola" i izbjegavaju poreze. Tako učvršćena "siva ekonomija" doprinosi nejednakosti u primanjima i dodatno pritišće rast - pojasnio je Parodi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.