NavMenu

Zanimljivosti koje su obilježile 90 godina Oskara

Izvor: N1 Petak, 02.03.2018. 08:09
Komentari
Podeli
(Foto: Elena Larina/shutterstock.com)
Oskar, najveće priznanje u filmskom svijetu, proslaviće ove nedjelje 90. rođendan. Od 1929, taj glamurozni događaj privlači pažnju ljubitelja filma širom svijeta. Devedeseta dodjela nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti odžaće se u Holivudu, 4. marta.

Slijede zanimljivi podaci iz prethodnih decenija:

1929 - Prva dodjela Oskara održana je 16. maja 1929. u hotelu Ruzvelt u Holivudu, a vodio ju je glumac Daglas Ferbanks Džunior. Tada je prvi put nagradu za najbolji film dobio nijemi film, romansa iz Prvog svjetskog rata "Krila".

1939 - Akademija nagradu počinje zvanično da zove Oskar. Nepotvrđena priča kaže da se imena dosjetila službenica Akademije, Margaret Herik koju je zlatna statua podsjetila na njenog ujaka Oskara.

1940 - Heti MekDanijel prva je crnkinja dobitnica Oskara za glumu. Ona je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Prohujalo s vihorom". Na dodjeli je morala da sijedi za izdvojenim stolom. Prošla je 51 godina dok i druga crnkinja nije dobila Oskara za glumu. Reč je o Vupi Goldberg za sporednu ulogu u filmu "Duh".

1953 - Oskari su se prvi put prenosili na TV-u. Voditelj Bob Houp tada je rekao: "Nije li divno što će ove glamurozne zvijezde večeras biti u vašim domovima?".

1963 - Sidni Poatje postao je prvi crnac dobitnik Oskara za glumu, za ulogu u filmu "Poljski ljiljani".

1968 - Dodjela Oskara odložena je na dva dana zbog ubistva Martina Lutera Kinga 4. aprila.

1969 - Prvi i jedini put da je akademija dodijelila dvije nagrade za najbolju glumicu. Ketrin Hepbern dobila je Oskara za "Zimu jednog lava", a Barbra Strejsend za "Smješnu djevojku".

1973 - Marlon Brando osvojio je nagradu za najboljeg glumca kao Vito Korleone u "Kumu", ali je bojkotovao dodjelu nezadovoljan time kako se u filmovima i na televiziji prikazuju Indijanci. Sašin Litlfeder, indijanska aktivistkinja, pojavila se na pozornici u tradicionalnoj odjeći Apača, ali je odbila da primi zlatnu statuu.


2002 - Hale Beri postala je, i još uvijek je, jedina crnkinja koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu. Nagradu je posvetila "svim bezimenim crnkinjama koje su dobile šansu jer su im vrata od večeras otvorena".

2003 - "Gospodar prstenova: Povratak kralja" pobijedio je u svim kategorijama u kojima je bio nominovan. Treći je film u istoriji koji je osvojio 11 Oskara, uz "Titanik" iz 1997. i "Bena Hura" iz 1959.

2009 - Ketrin Bigelou postala je prva žena koja je osvojila Oskara za najboljeg reditelja za ulogu u filmu "Katanac za bol".

2016 - Drugu godinu zaredom, svi nominovani u 20 kategorija bili su bijelci, što je izazvalo kritike i kampanju na društvenim mrežama #OscarsSoWhite. Akademija je reagovala objavom plana po kojem će povećati broj žena i pripadnika manjina među svojim članovima.

2017 - "Mjesečina" je postao prvi najbolji film u kojem glume samo crnci, ali je zbog zamjene koverti nagrada prvo dodijeljena mjuziklu "La La Land".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.