NavMenu

Inspektori Poreske uprave RS kreću u kontrole: Kazne čeka 25.000 poreskih obveznika

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 18.11.2008. 08:55
Komentari
Podeli

Više od 25.000 poreskih obveznika u RS, mahom malih trgovaca i ugostitelja, već 18.11.2008. godine će se suočiti s kaznama jer do isteka roka nisu podnijeli zahtjev za fikalizaciju, najavljuju iz Poreske uprave RS.

Fizička lica koja nisu podnijela zahtjev za fiskalizaciju moraće da plate 2.500 KM, dok je kazna za pravna lica 15.000 KM. U najdrastičnijim slučajevima vlasnicima koji su se oglušili na obaveze iz Zakona o fiskalizaciji biće zatvorene radnje na 60 dana.

Mila Štrkić, portparol Poreske uprave RS, izjavila je da je podneseno 14.420 zahtjeva za fiskalizaciju, a samo u nedjelju, kada je isticao posljednji rok, poreznici su primili čak 2.112 aplikacija.

"Rok za sprovođenje fiskalizacije za prvu grupu poreskih obveznika neće biti produžavan", ponovila je Štrkićeva raniji stav Poreske uprave.

Ona je dodala da će opsežne inspekcije početi danas i da će Poreska uprava iskoristiti sve ljudske resurse kako bi obavila kontrole i na vrijeme obradila prispjele zahtjeve za fiskalizaciju.

"Provjere će teći prema tempu ranije najavljenih redovnih kontrola, ali ćemo se voditi i našim evidencijama poreskih obveznika koji nisu izvršili fiskalizaciju u roku", rekla je Štrkićeva.

Česte mete poreznika biće pijačari, koji su se prošle sedmice pobunili protiv uvođenja fiskalnih kasa tvrdeći da za to nisu ispunjeni tehnički uslovi. Njihovi predstavnici juče su još jednom prenijeli Predragu Gluhakoviću, ministru trgovine i turizma RS, zahtjev da privremeno budu izuzeti iz procesa fiskalizacije i najavljenih kontrola Poreske uprave.

"Mi nismo protiv fiskalizacije, ali u našem slučaju ne postoje tehnički uslovi za uvođenje fiskalnih sistema, jer oni ne mogu da rade na pijacama, bez struje i na niskim temperaturama", rekao je Ane Mihajlov, predsjednik Saveza pijačara RS.

Savez je već prikupio 3.500 potpisa kako bi u parlamentu RS pokrenuo inicijativu za izmjenu Zakona o fiskalizaciji RS.

Iz Poreske uprave RS su apelovali na građane da nakon plaćanja uzimaju fisklane račune jer bi se u suprotnom i oni mogli suočiti s kaznama.

"Ukoliko potrošač u krugu od 20 metara po napušatnju radnje na traženje inspektora kod sebe ne bude imao fiskalni račun protiv te osobe će biti napisan prekrašjni nalog, odnosno biće kažnjen sa 50 KM", rekla je Mila Štrkić, portparol Poreske uprave RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.