NavMenu

Objavljen međunarodni konkurs za idejna rješenja obnove bob i sankaške staze na Trebeviću

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.03.2018. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: daniarhitekture.ba)
Organizatori sarajevskih Dana arhitekture 2018 pozvali su arhitekte da ponude rješenja i ideje za jedinstven sarajevski "prostor slobode" – bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti - arhitekte, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi.

Svi pristigli radovi biće objavljeni na veb stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018, koji će biti održanui od 23. do 27. maja u Sarajevu.

Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti obezbijeđen smještaj u Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018.

Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada od 300 EUR. Odabrani radovi će potencijalno biti prezentirani u javnim medijima i gradskoj upravi.

Rok za dostavljanje radova je 15. april do 23.59 h na mail: info@daniarhitekture.ba, a rezultati će biti objavljeni 25. aprila.

Staza za bob i sankanje na Trebeviću izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre 1984. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koja je i poslije igara trebala da privlači posjetioce na planinu. Kompleks je u potpunosti izgrađen do septembra 1982. godine.

Profesor Gorazd Bučar zajedno sa grupom arhitekata projekovao je stazu u dužini od 1.570, odnosno od 1.900 metara sa dvije rekreativne izlazne-zaustavne rampe. Staza se sastoje od pravih dionica i 13 krivina u obliku propisanih "figura", sa prosječnim uzdužnim padom staze od 10,2%, a najvećim od 15%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.