Izvor: Indikator | Srijeda, 28.02.2018.| 12:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemački gradovi mogu da zabrane dizel motore - Stariji dizelaši jeftiniji i do 30%

(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com )
Savezni upravni sud u Lajpcigu je presudio da gradovi u Njemačkoj mogu zabraniti vožnju dizelašima zbog toga što prekomjerno zagađuju zrak. Znači li to da će pojeftiniti dizelaši, i koliko?

Broj registracija novih vozila s dizel motorima kontinuirano opada, prenosi Indikator pozivajući se na Deutsche Welle.

Prvog januara 2017. u Njemačkoj je bilo registrirano oko 45 miliona automobila. Dvije trećine od toga su bili benzinci, a jedna trećina dizelaši. Broj vozila s alternativnim pogonima poput hibrida ili e-auta je gotovo zanemariv.

Skandal s prljavim dizel motorima i manipulacijama testova ima već i prve, ozbiljne posljedice - povjerenje u automobile "Made in Germany" opada.

Nešto više od pola građana (57%) ga je već izgubilo, a dvije trećine ispitanika (67%) je mišljenja da politika previše popušta ključnoj automobilskoj industriji.

Milione vozila se sad mora tehnički popraviti, a vozačima dizela prijeti i zabrana vožnje u brojnim njemačkim gradovima. Pitanje je kako će se sve to odraziti na cijenu automobila. Već se govori o mogućnosti ukidanja poreznih olakšica za dizelaše, zbog čega bi onda porasla cijena goriva.

- Potrošači su zbunjeni. Pogotovo kod starijih dizelaša, Euro 4 ili Euro 5, vidimo da su cijene znatno opale, a radi se o popustima između 20 i 30%. Kod novijih dizelaša, motora tipa Euro 6, još uvijek ne uočavamo pad cijena, ali i tu su sniženja moguća, na primjer u trenutku kada se više gradova u Njemačkoj odluči zabraniti dizelaše - rekao je Roman Suthold iz Aurto-moto kluba DAC.

Dizel motori su prljavi, zagađuju okoliš, ali još uvijek ih se ne smije otpisati, budući da je atuomobilski lobi jak u Njemačkoj. Po nekim procjenama, čak svako sedmo radno mjesto ovisi o auto branši. Zato i ne čudi nedavna izjava kancelarke Angele Merkel da dizelaši imaju budućnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.