Izvor: eKapija | Srijeda, 28.02.2018.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivreda BiH traži firmu za izradu idejnog projekta toplovoda Kakanj-Sarajevo - Prijem ponuda do 4. aprila

Ilustracija (Foto: tetiana_u/shutterstock.com)
Elektroprivreda BiH (EPBiH) objavila je u ponedjeljak (26. februara 2018. godine) javni poziv za izradu idejnog projekta za gradnju toplovoda od Kaknja do Sarajeva, što je prvi korak ka realizaciji ovog strateškog projekta za Federaciju BiH, prenosi BiznisInfo pozivajući se na Avaz.

Riječ je o investiciji koja bi, prema procjenama EPBiH, trebala zagrijavati blizu 200.000 domaćinstava u Sarajevu i široj okolici.

Toplovod, koji bi omogućio snabdijevanje Sarajeva energijom iz Termoelektrane Kakanj, projekt je od strateške važnosti i višestruko koristan ne samo za Kanton Sarajevo nego i cijelu Federaciju BiH.

Procijenjena vrijednost idejnog rješenja je oko milion maraka, dok će kompletna gradnja toplovoda koštati oko 200 mil KM. Njegova gradnja omogućit će znatno nižu cijenu grijanja u Sarajevu i općinama kroz koje toplovod prolazi.

Izvršni direktor za kapitalne investicije u EPBiH Senad Salkić rekao je za Avaz da je tender za idejni projekt objavljen nakon izrade Studije izvodljivosti, koja je pokazala opravdanost ovog projekta.

– Veliko interesiranje za ovaj projekt pokazali su i Općina Kakanj i Kanton Sarajevo, a o modelu i načinu realizacije nakon izrade idejnog projektaodlučiće Vlada FBiH – rekao je Salkić za Avaz, prenosi BiznisInfo.

Rok za prijem ponuda za izradu idejnog projekta je 4. april 2018.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.