NavMenu

Struja skuplja za određene kategorije poslovnih korisnika u FBiH

Izvor: Klix Utorak, 27.02.2018. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) dala je saglasnost Elektroprivredi BiH za promjenu cijena određenih kategorija poslovnih korisnika. Cijena će od 1. aprila biti viša za 3,6 posto u kategoriji Ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 kV s priključenom snagom većom od 23 kW.

Jasmin Bešo, predsjednik FERK-a, kazao je da je pored ostalog na današnjoj sjednici data saglasnost na odluku o promjeni cijena koju je dostavila Elektroprivreda BiH.

- Za domaćinstva nema povećanja cijena električne energije, dok je u kategoriji Ostala potrošnja I kategorije, na naponskom nivou 0,4 kV s priključenom snagom većom od 23 kW, prosječna cijena povećana za 3,6 posto. Kod II i IV tarifne grupe, odnosno za kupce s priključenom snagom manjom od 23 kW, došlo je do smanjenja ukupne prosječne cijene za 0,71 posto, odnosno 0,56 posto - izjavio je Bešo.

On je objasnio kako se povećanje odnosi na 3.500 kupaca, odnosno pet posto od ukupnog broja kupaca.


- Ovim se ispravlja dosadašnja anomalija unutar kategorije Ostala potrošnja, a nove cijene će biti na snazi od 1. aprila 2018. godine - dodao je Bešo objasnivši da se poskupljenje odnosi na srednje velike komercijalne kupce.

Objašnjeno je i da su kupci kojima je cijena električne energije snižena obično kafići, restorani, frizerski saloni...

- Ukupno kad gledamo Ostalu potrošnju na nivou 0,4 kV je došlo do povećanja cijene od 1,14 posto, a na nivou cijelog preduzeća koje pruža uslugu povećanje je od 0,315 posto - kazala je Sanela Pokrajčić, članica FERK-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.