NavMenu

RS i Donja Šleska potpisale sporazum o saradnji - Moguća razmjena iskustava u privlačenju novca iz EU fondova

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2018. 10:47
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić potpisala je 26. februara u Vroclavu (Poljska) sa maršalom Cezarom Pšibilskim Sporazum o međuregionalnoj saradnji između Republike Srpske i Vojvodstva Donja Šleska, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Maršal Pšibilski je naglasio da će se saradnja odvijati u četiri glavna pravca i to privreda, EU fondovi, kultura i institucionalna i saradnja jedinica lokalne samouprave iz Republike Srpske i Donje Šlezije.

Delegacija Vlade Republike Srpske prije potpisivanja Sporazuma sastala se delgacijom Donje Šleske, koju je predvodio maršal Pšibilski, sa sekretarima za međunarodnu saradnju, privredu, ekologiju i kulturu.

Na sastanku su održane prezentacije privrednih i prirodnih potencijala Republike Srpske i Donjošleskog vojvodstva. Ministar Zlatan Klokić je tokom prezentacije upoznao maršala i njegove saradnike sa mogućnostima za investiranje u konkuretne grane privrede poput energetike, poljoprivrede, turizma, te sektorima prerade drveta i metala.

Ministar Petar Đokić naglasio je da Srpska Poljsku vidi kao model kako se, kroz proces tranzicije i transformacije privrede, može napraviti moderna i konkurentna ekonomija, te istakao da su svi investitori dobrodošli u Republiku Srpsku i da imaju dobre uslove za poslovanje, što govori rast BDP i industrijske proizvodnje.

Maršal Pšibilski je naglasio da je Donja Šleska već drugu godinu zaredom prva po zapošljavanju u EU, što otvara mnoge mogućnosti privredne saradnje u oblastima industrije, poljoprivrede i razvoja malih i srednjih preduzeća.


Potpredsjednik Vlade RS Srebrenka Golić je naglasila da, s obzirom da je Poljska zemlja rekorder po povlačenju sredstava iz EU fondova, i u toj oblasti postoji veliki potencijal za razmjenu iskustava.

Na sastanku je predložena administrativna saradnja i razmjena i obuka službenika na temu povlačenja sredstava iz fondova EU, posebno za infrastrukturne projekte.

Razgovarano je i o saradnji aerodroma u Banjaluci i aerodroma u Vroclavu i mogućnostima uvođenja čarter linija, za koje postoji potreba s obzirom na brojnu poljsku manjinu u Republici Srpskoj.

Predložena je i saradnja na polju kulture i obrazovanja, kao i saradnja između opština i gradova u Srpskoj i Donjoj Šleskoj, a po uzoru na produktivnu saradnju Prnjavora i Boleslavjeca, saopšteno je iz Vlade RS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.