NavMenu

Zašto su sjedišta u avionu plave boje

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 27.02.2018. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: My Good Images/shutterstock.com)
Da li ste se ikada zapitali zašto su skoro sva sjedišta u avionu plave boje?

Od Ryanair-a i British Airways-a do American Airlines-a, avioni skoro svih velikih aviokompanija imaju plava sjedišta. I to nije slučajno.

- Plava se vezuje za pozitivne stvari kao što su povjerenje, efikasnost, vedrina, svježina i smirenost - navodi autorka "Vodiča za psihologiju boja" Anđela Rajt.

Vodeći dizajner u oblasti avijacije Najdžel Gud, čija firma već 30 godina sarađuje sa aviokompanijama, navodi da je njihov posao kao dizajnera da pojačaju brend aviokompanija i učine ga prepoznatljivijim.

- Ipak, naša osnovna briga je da obezbijedimo unutrašnjost koja omogućuje komfor i stvara prijatno okruženje.

- Poenta je u kreiranju što manje stresnog iskustva tokom putovanja, a plava boja izaziva smirenost. Dok neke aviokompanije biraju otvorenije nijanse, druge se odlučuju za "prigušenije" tonove. Opšti cilj je stvaranje opuštenog osjećaja, kao kod kuće - navodi Gud.


Taj trend plavih sjedišta pojavio se prije nekoliko decenija i jednostavno je opstao, piše britanski Telegraph.

- Plava je postala korporativna boja koja simbolizuje pouzdanost i sigurnost, pa je još uvijek koriste sve velike, starije kompanije.

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je jaku povezanost boje i percepcije potrošača o brendu, uključujući i ona gdje su istraživači ustanovili da se 90% mišljenja o proizvodu kreira na osnovu boje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.