Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 27.02.2018.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz voća i povrća iz BiH u poslednjih pet godina u stalnom porastu - Rusija vodeće izvozno tržište

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Izvoz voća i povrća iz BiH u posljednjih pet godina konstantno raste i u prošloj godini dostigao je vrijednost od 214 mil KM, što je za 24% više nego u 2016. godini, te više od dva puta u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosio 101 mil KM.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju Spoljnotrgovinske komore BiH Tijana Muhamedagić rekla je u ponedjeljak (26. februara 2018. godine) u Sarajevu da uvoz voća i povrća u BiH raste sporijim tempom, te da je prošle godine iznosio 314 mil KM i veći je za 11% u odnosu na 2016.

Na prezentaciji analize uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda za prošlu godinu za sektor voća i povrća koju su pripremili USAID/Švedska Projekat razvoja tržišne poljoprivrede dva (Farma II) i Spoljnotrgovinska komora, Muhamedagić je navela da je pokrivenost uvoza izvozom prošle godine porasla na 62%, a da je 2013. godine iznosila 41%.

Ona je navela da se iz BiH najviše izvozi smrznuta malina, svježe kruške, jabuke, šljive i kornišoni i na njih se odnosi oko 64% vrijednosti ukupnog izvoza.

Prema njenim riječima, uprkos značajnom padu cijene na međunarodnom tržištu, izvoz maline porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 28% vrijednosno i 88% količinski.

Govoreći o izvoznim tržištima, Muhamedagić je istakla da je nakon pet godina intenzivnog rasta izvoz na tržište Rusije porastao sa 1,2 mil KM, koliko je iznosio 2013. godine, na 47,4 mil KM, i tako postalo vodeće izvozno tržište.

(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Prema njenim riječima, od ostalih izvoznih tržišta treba izdvojiti Srbiju na koju se odnosi 18% od ukupnog izvoza voća i povrća, Njemačku 17%, Hrvatsku 9%, Švedsku 5%, zatim slijede Austrija, Italija, Slovenija, Švajcarska i Crna Gora.

- Uvozimo velike količine voća i povrća po jako niskim cijenama, što dovodi u pitanje kvalitet takvih proizvoda. Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, na čije usvajanje se čeka već nekoliko godina, zaštitio bi domaće potrošače i proizvođače - napomenula je Muhamedagić.

Govoreći o pet ključnih izvoznih proizvoda u sektoru voća i povrća prošle godine, na koje se odnosi oko 136 mil KM, predstavnik Farma II projekta Velibor Trifković rekao je da su smrznute maline izvezene u vrijednosti od 71 mil KM, svježe kruške 24 mil KM, svježe jabuke 20 mil KM, svježe šljive 12 mil KM, te kornišona 9 mil KM.

Kada je riječ o smrznutim malinama, Trifković je pojasnio da BiH na jednu uvezenu marku ovog voća, izveze 45,85 KM, dok je kod krušaka, koje su 99% plasirane na tržište Rusije, pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila 116%.

- Na 1 KM uvezenih jabuka prošle godine, mi smo izvezli 1,20 KM - rekao je Trifković i dodao da se najviše ovog voća izveze na tržište Rusije.

Kada je riječ o svježim šljivama, Trufković je naveo da je pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila 422%, dok je BiH prošle godine na 1 KM uvezenih kornišona izvezla 145,4 KM ovog povrća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.