NavMenu

Neto dobit Dukat grupe u 2017. oko 17,7 mil EUR - Zabilježen pad od 2,5% u odnosu na godinu ranije

Izvor: seebiz.eu Ponedjeljak, 26.02.2018. 10:42
Komentari
Podeli
Dukat grupa, koju čine matično društvo Dukat iz Hrvatske i 14 povezanih kompanija sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj, u 2017. ostvarila je neto dobit od 132,3 miliona kuna (oko 17,7 mil EUR), što je pad od 2,5% u odnosu na 2016. godinu.

Prema nekonsolidovanom nerevidiranom finansijskom izvještaju grupacije, objavljenom u petak (23. februara 2018. godine) konsolidovani poslovni prihodi grupe u 2017. godini su iznosili 3,7 milijardi kuna (oko 496 mil EUR) i veći su za 9,5%, a poslovni rashodi porasli su za 9,7%, na 3,5 milijarde kuna (oko 470 mil EUR).

Grupaciju Dukat, osim matične firme Dukat d.d. čine hrvatske kompanije La Log, KIM Mljekara, B.P.A.C. Auto, zatim Ljubljanske mlekarne, kao i Dukat Slovenija. U grupaciji su i makedonske firme Ideal Šipka, Lactalis MK i Lactalis MK logistika, zatim Lactalis Priština, somborski Somboled, Lactalis BH, Inmer, PPM Tuzla, kao i Lactalis Bulgaria.

Istovremeno objavljen je i nekonsolidovani nerevidirani finansijski izvještaj matične kompanije Dukat d.d. sa sjedištem u Zagrebu, koji pokazuje da je neto dobit te kompanije u 2017. godini iznosila 40,3 miliona kuna (oko 5,4 mil EUR) i bila je 71,9% manja nego u godini ranije, odnosno niža za oko 103,1 milion kuna.

U izveštaju Dukata navodi se kako je 2017. godinu obiležio ekonomski rast i oporavak domaćeg mljekarskog sektora.

- Povećan ulazak tržišnih viškova izrazito niskih cijena, najviše trajnog mlijeka i polutvrdih sireva s non-EU tržišta i EU zemalja u Hrvatsku i dalje predstavlja jedan od ključnih problema domaćeg mljekarskog sektora - navodi se.

Godinu je obilježio i rastući rizik nastavka plasmana proizvodnog asortimana, te naplate potraživanja od jednog od ključnih kupaca, ističu iz Dukata napominjući kako su i tokom 2017. nastavljene aktivnosti u dijelu optimizacije poslovnih procesa i troškova poslovanja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.