NavMenu

Ukida se carina za 11.000 proizvoda iz EU

Izvor: Večernji list Petak, 14.11.2008. 14:01
Komentari
Podeli

Zbog ukidanja carina novi automobili i gotovo kompletna tehnička roba proizvedena u zemljama članicama EU od 1. januara sljedeće godine trebali bi, po svim tržišnim parametrima, biti jeftiniji. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH poručuju da se obračun carinske pristojbe s početkom nove 2009. godine ukida za oko 11.000 proizvoda iz EU.

Zbog zaštite domaće proizvodnje carine će se plaćati samo na uvoz poljoprivrednih proizvoda. Hoće li zbog ukidanja carinskih stopa cijene proizvoda iz EU na bh tržištu doista biti niže ne znaju niti predstavnici vlasti.

Vodeći se negativnim iskustvom iz jula, kad su potpisivanjem SSP-a između BiH i EU cijene trebale biti smanjene, ali nisu, u Upravi za neizravno oporezivanje za takvu situaciju optužili su monopoliste i loš inspekcijski nadzor.

Tu tezu podržava i direktor Uprave za neizravno oporezivanje Kemal Čaušević, koji tvrdi da ne treba očekivati pad cijena, jer njih diktiraju monopolističke tvrtke koje upravljaju cijenama pogonskog goriva i trgovinom. Vijeće ministara i entitetske vlasti, preporučuje Čaušević, "trebali bi reagirati, tako da s Konkurencijskim vijećem BiH ispitaju zašto neke tvrtke i poduzeća drže monopol na cijene u BiH, kad znamo da po europskim direktivama nitko ne može držati više od 20 posto udjela tržišnog sudjelovanja bilo kojeg proizvoda i bilo koje svrhe".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.