Izvor: eKapija | Nedjelja, 25.02.2018.| 17:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ArcelorMittal i Grad Zenica grade toplanu u saradnji sa Fincima - U završnoj fazi osnivanje zajedničke kompanije

(Foto: Miroslav Lukic/shutterstock.com )
Kompanija ArcelorMittal i Grad Zenica u završnoj su fazi osnivanja zajedničke kompanije sa partnerima iz Finske za izgradnju nove toplane u Zenici.

Konkurencijsko vijeće BiH je 8. februara ove godine zaprimilo zajedničku prijavu namjeravane koncentracije subjekata ArcelorMittal Zenica, Grad Zenica, KPA Unicon oY Finland i Finnish Fund for Industrial Cooperation, prenosi portal BiznisInfo.

Prijava se odnosi na osnivanje društva zajedničkog ulaganja, u formi društva sa ograničenom odgovornošću. Tokom naredne sedmice, svi oni koji imaju određene primjedbe i mišljenja na ovu prijavu mogu ih dostaviti Konkurencijskom vijeću.

KPA Unicon je isporučilac kotlova, a Finnish Fund for Industrial Cooperation je finski državni investicioni fond.

Inače, planovi o izgradnji nove toplane u Zenici ranije su najavljeni. Kako je ranije rečeno, ArcelorMittal bi imao 50% učešća u firmi, Grad Zenica 20%, a finski partneri preostalih 30%.

Nakon osnivanja kompanije, slijedi izrade projektne dokumentacije i nabavka kotlova. Ranije je najavljeno da bi toplana trebalo da bude puštena u rad do kraja 2019. godine.

Ova toplana će doprinijeti smanjenju zagađenosti u Zenici, jer će se kao pogonsko gorivo za proizvodnju toplotne energije koristiti plinovi koji nastaju tokom procesa proizvodnje u pogonima ArcelorMittala.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.