Izvor: eKapija | Subota, 24.02.2018.| 10:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH skinuta sa "sive liste" FATF-a


(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina je konačno skinuta sa "sive liste" Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca (FATF), odlučeno je to u petak (23. februar 2018. godine) na plenarnoj sjednici ove organizacije u Parizu, navodi Avaz.

To ustvari znači, da su u potpunosti otklonjeni problemi sa kojima se susreću privredni subjekti, posebno u platnom prometu između banaka u BiH i banaka u inostranstvu, te da su otklonjeni svi problemi sa kojima se građani BiH susreću prilikom bilo kakvih finansijskih transakcija s inostranstvom.

Skidanje sa "sive liste" FATF-a znači da je BiH u potpunosti otklonila sve nedostatke koje je u svom sistemu imala u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Podsjećamo, FATF je u junu 2015. godine usvojio Akcioni plan za BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, u svrhu harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Od tada je donoseno 20 zakonskih i podzakonskih propisa na državnom i entiteskom nivou, ocijenjenih od strane FATF-a kao potpuno usklađenih sa standardom ove organizacije.

Nakon uspješnih aktivnosti koje su u toku 2015. godine realizirane, BiH još u septembru 2015. godine skinuta i sa sive liste MONEYVAL-a i stavljena na redovan režim izvještavanja o napretku MONEYVAL-a kao i druge zemlje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.