NavMenu

Vlada FBiH će ubuduće određivati maksimalne cijene naftnih derivata

Izvor: Investitor Petak, 14.11.2008. 11:10
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH (FBiH) prihvatila je 13.11.2008. godine na sjednici u Sarajevu Sporazum FBiH i Republike Srpske (RS) o načelima energetske politike u cilju nezavisnosti i usaglašene energetske pouzdanosti na području BiH.

Sporazum definiše zajednička načela u oblasti prometa i distribucije nafte i naftnih derivata, prometa i distribucije gasa, proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije i ekološki čistih energenata i bio-dizela, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U prometu i distribuciji nafte usaglašeno je da se uvede regulacija cijena na principu maksimiziranja jediničnih cijena derivata, akciza od 10 pfeninga za razvoj mreže autocesta i brzih cesta, stvore uslovi za pokretanje proizvodnje nafte i derivata u domaćim kapacitetima, te uvedu pravila i standardi prema propisima Evropske unije (EU).

U oblasti prometa i distribucije gasa uvodi se taksa od pet dolara po kubnom metru gasa radi izmirenja duga BiH prema Gazpromu, uz saglasnost da se alocira obaveza prema ratnom dugu za gas u roku od tri mjeseca. Zajednički će se raditi na razvoju gasne mreže i terminala. Entitetske vlade i Vijeće ministara BiH će usaglasiti i donijeti zakon o gasu BiH u skladu sa obavezom iz Evropskog partnerstva.

Postignuta je saglasnost da se u oblasti proizvodnje i prenosa električne energije osigura funkcioniranje Elektroprenosa BiH, pokrene inicijativa za usaglašavanjem zakona i statuta kompanija i daljeg rada na niskonaponskoj mreži 110 KV.

Nastaviće se razgovori o gradnji zajedničkih objekata za proizvodnju električne energije i definisati principi za izradu energetske strategije BiH nakon izrade entitetskih strategija i donijeti novi standardi u skladu sa pravilima i direktivama EU.

U prometu i distribuciji ekološki čistih energenata i bio-dizela, biće donesene zakonske regulative, formirati institucije za praćenje i provođenje odredaba Kyoto protokola i donijeti novi standardi u skladu sa pravilima i direktivama EU, kaže se u saopćenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.