Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.02.2018.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Četvrtina Evropljana spremna da plaća nosivim uređajima

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Denys Prykhodov/shutterstock.com)
Jedna četvrtina (24%) Evropljana očekuje da će uskoro početi da koristi beskontaktna plaćanja pomoću pametnih telefona, narukvica, privezaka za ključeve ili drugih oblika nosivih uređaja, pokazuju novi rezultati kompanije Mastercard.

Potrošnja preko beskontaktnih Mastercard i Maestro kartica porasla je za 145% tokom prošle godine, a veliki uspjeh beskontaktne tehnologije motivisao je Evropljane da počnu da istražuju nove načine za plaćanje. Ovi rezultati se podudaraju sa pilot projektom za plaćanje preko nosivih uređaja koji u Holandiji sprovodi ABN AMRO banka.

Dodatno, smanjile su se i prepreke za korišćenje beskontaktne tehnologije. Najviše se smanjila briga u pogledu sigurnosti ovih plaćanja (za 24%), a kod Holanđana (41%), Španaca (33%) i Britanaca (31%) primijećen je najveći porast povjerenja u sigurnost Mastercard beskontaktne tehnologije.

Kako navode iz Mastercarda, banke u Evropi rade sa ovom kompanijom na kreiranju nove generacije beskontaktnih plaćanja, a ABN AMRO je jedna od prvih banaka koja će omogućiti plaćanja širom svijeta putem uređaja koji je povezan sa tekućim računom. Pilot projekat se sprovodi na 500 potrošača različite starosti, koji će iskusiti kako se obavljaju beskontaktna plaćanja putem prstena, sata, narukvice ili priveska za ključeve.

- Povjerenje potrošača u beskontaktnu tehnologiju je veće nego ikada ranije i djeluje da su oni spremni da probaju beskontaktna plaćanja putem povezanih uređaja - izjavio je Paolo Batiston, direktor sektora za digitalna plaćanja i Mastercard Labs u kompaniji Mastercard.

Kompanija Mastercard sarađuje sa trgovcima kako bi ispunila očekivanja potrošača u pogledu povezanih uređaja, te je tako ostvaren rast od 42% u broju trgovačkih lokacija u Evropi koje prihvataju beskontaktna plaćanja, a čak 38% svih transakcija je beskontaktno. Holandija je idealan poligon za testiranje plaćanja putem nosivih uređaja, jer 80% terminala u zemlji već prihvata beskontaktna plaćanja. Više od 50% plaćanja u Holandiji se obavlja beskontaktno, podaci su ABN AMRO banke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.