Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 22.02.2018.| 14:18

BiH na polovini svjetske skale o indeksu percepcije korupcije

(Foto: igorstevanovic/shutterstock.com/)
Bosna i Hercegovina se prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala za 2017. godinu nalazi na 91. mjestu od ukupno 180 zemalja sa ocjenom 38 na skali od 0 do 100, što predstavlja nešto lošiji rezultat u odnosu na prethodnu 2016. godinu.

Istaknuto je to danas na pres konferenciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), na kojoj su rezultate CPI za 2017. godinu predstavili predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin i Ivana Korajlić, program menadžerica za donose s javnošću.

Kako je rečeno, CPI predstavlja svojevrstno mjerilo kojim Transparency International svake godine rangira zemlje svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije s fokusom na javni sektor, pri čemu 0 na skali od 0 do 100 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije.

Prema rezultatima tog istraživanja, BiH poziciju na listi CPI dijeli sa Albanijom, Gvajanom, Šri Lankom i Istočnim Timorom, a kada se radi o regionu zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina se i dalje nalazi iza Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova koji se nalaze na pozicijama od 57. do 85. mjesta, dok Makedonija bilježi najgori rezultat u regionu i nalazi se na 107. mjestu.

Kada se posmatra globalni poredak, u skupini zemalja s najmanjim stepenom korupcije su Novi Zeland, Danska, Finska Norveška i Švicarska, dok se na samom dnu ljestvice nalaze Sudan, Jemen, Afganistan, Sirija, Južni Sudan i Somalija.

Predsjedavajući UO TIBiH Srđan Blagovčanin istaknuo je da podaci govore sami za sebe te da svjedoče o eskalaciji problema korupcije u zemlji i razarajućim posljedicama po funkcioniranje institucija, kao i državu i društvo uopće.

- Razarajuće posljedice korupcije imamo priliku da gledamo svaki dan o čemu svjedoči masovan egzodus građana BiH iz zemlje, jer ne mogu da dobiju priliku za posao zbog zapošljavanja po klijentelističkim osnovama - kazao je Blagovčanin potcrtavajući problem "političke korupcije" koja proistječe iz načina po kojem su ustrojene i funkcioniraju političke partije u BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.