Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.02.2018.| 15:51

Steelmin u aprilu pokreće proizvodnju ferosilicija u Jajcu

(Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)
Britanska kompanija Red Rock Resources objavila je danas da je firma Steelmin u potpunosti otplatila kredit koji je dobila prošlog juna za obnovu fabrike i pokretanje proizvodnje u Jajcu.

Kako je rečeno, Steelmin je Red Rocku otplatio kredit od 4,3 mil EUR koji je koristio za obnovu i osposobljavanje pogona za proizvodnju ferosilicija, javlja BiznisInfo.

Red Rock je ušao u finansijski aranžman sa Steelminom u junu 2017. godine, čime je stekao 16% dionica kompanije. Udio je kasnije povećao na 22%.

Iz Red Rocka je rečeno da Steelmin najavljuje početak proizvodnje u pogonu u Jajcu za april. Steelmin će proizvoditi 29.000 tona ferosilicija godišnje i 5.800 tona mikrosilike. Nakon obnove druge peći, fabrika će imati kombinovani godišnji kapacitet od 48.720 tona ferosilicija i 9.700 tona mikrosilike.

Kako je ranije rečeno, Steelmin će proizvoditi ferolegure, koji su vrlo tražen i cijenjen proizvod, a koji će plasirati željezarama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te Americi i Aziji.

Ciljani kupci su svjetski priznate kompanije ArcelorMittal, Riva, ThydssenKrupp, Beltrame, Duferco koje su već iskazale interes za ove proizvode.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.