NavMenu

Banke u RS više nemaju proizvoda vezanih za švajcarsku valutu: Veći rizik "ugasio" kredite u francima

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 13.11.2008. 09:16
Komentari
Podeli

Građani u RS više ne mogu u bankama u RS podići kredit vezan za švajcarski franak, nakon što ih je zbog povećanog rizika iz svoje ponude izbacila banjalučka Hypo Alpe Adria banka, jedina koja je nudila taj proizvod.

U Hypo Alpe Adria banci su potvrdili da do daljeg neće plasirati kredite vezane za švajcarski franak prvenstveno zbog zaštite interesa klijenata.

U toj banci objašnjavaju da oni, kao i ostale banke u BiH i regiji, nemaju štednje, odnosno sopstvenih izvora sredstava u francima, pa bi za dalje kreditiranje u ovoj valuti morali pozajmljivati novac sa svjetskih finansijskih tržišta.

"Trenutne marže na međubankarskom tržištu na kredite u švajcarskim francima su izrazito visoke. Takođe, vrijednost te valute na međunarodnom tržištu oscilira i trenutno je veoma visoka, pa bi samim tim i kamatne stope za kredite u švajcarskim francima za krajnje korisnike bile daleko nepovoljnije od onih za kredite u konvertibilnim markama ili evrima", ističe Srećko Bogunović, direktor banjalučke Hypo banke.

U ostalim bankama u RS potvrdili su da trenutno nemaju kredite vezane za franak, iako su ih ranije povremeno nudili, uglavnom na zahtjev klijenata.

Radovan Bajić, direktor banjalučke NLB Razvojne banke, kazao je da je ta banka izdavala kredite indeksirane u švajcarsku valutu samo u 2006. i 2007. godini.

"Radilo se o privremenom proizvodu po zahtjevu komitenta u iznosu od pet miliona maraka i to je bilo sve. Od tada nismo davali kredite vezane za franak", naglasio je Bajić.

Bankarski analitičari ocjenjuju da je za banke i građane u uslovima aktuelne globalne finansijske krize, koja je dovela do naglog osciliranja kursa franka, isuviše rizično upuštati se u izdavanje, odnosno podizanje kredita vezanih za tu monetu.

"Banke su odlučile da je pametnije ne nuditi opcije vezane za franak, jer bi nehotice mogle dovesti u probleme klijente koji bi kredit uzeli po jednoj, a onda ga otplaćivali po drugoj, daleko višoj cijeni. Takav rizik bankama u postojećim uslovima nije potreban, pa su se usmjerili samo na kredite vezane za konvertibilnu marku i evro", ističe Aleksandar Ljuboja, predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SWOT.

On napominje da će "švajcarac" kao opcija biti vraćen kada se smire kolebanja na svjetskom tržištu novca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.