NavMenu

Alumina ulaže u stanicu za komprimovani prirodni gas - Kompanija želi snabdijevati i druga preduzeća

Izvor: RTRS Srijeda, 21.02.2018. 15:47
Komentari
Podeli
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je u Zvorniku da vlada podržava izgradnju stanice za komprimovani prirodni gas u kompaniji Alumina, jer je to energetsko gorivo budućnosti koje ima višenamjensku upotrebu i najbolji način za rješenje zagađenja u velikim postrojenjima.

- Ovaj prirodni energent može se koristiti u saobraćaju, toplifikaciji gradova, za proizvodnju električne energije. Može da se koristi u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča, kao i u mnogim opštinama koje sada koriste fosilna goriva kao energent - rekla je Golić nakon sastanka sa predsjednikom UO kompanije Alumina Miloradom Motikom.

Ona je navela da je ovo prilika za privredne subjekte da koriste prirodni komprimovani gas, koji na temperaturi od minus 161 stepen Celzijusov prelazi u tečno stanje, pa je pogodan za transport, jer mu se volumen u tečnom stanju smanjuje za 600%.

Motika je istakao da će u prvoj fazi kompanija Alumina imati minimum dva miliona metara kubnih komprimovanog gasa, što znači da će ovdje moći da se snabdijevaju svi zainteresovani, u prvom redu rafinerije nafte i ulja u Brodu i Modriči, te termoelektrane u Ugljeviku i Gacku i druge firme kojim je gas potreban.

- Naručili smo već 12 trejlera za transport komprimovanog gasa koji mogu odmah da voze gas na odredišta, a imamo i dva uređaja za dekompresiju koje smo spremni pozajmiti našim najvećim kupcima zaintereovanim za ovaj prirodni gas - rekao je Motika.


Prema njegovim riječima, to bi bilo veliko olakšanje i za kompaniju, jer će snabdijevati gasom druge privredne subjekte, a istovremeno imati rasterećenje dok čeka završetak kompletne gasne mreže, što je i cilj održavanja ovog gasa, budući da Alumina jedina ima ugovor sa Gazpromom, bez posrednika.

- Zato i želimo da održimo ovaj ugovor i u sljedećim koracima kada dođe do potpune gasifikacije imaćemo ovdje sva potrebna postrojenja, vjerovatno i prvu gasnu centralu - naveo je Motika.

On je rekao da je Alumini potrebno još oko osam do devet megavata da bi imala zaokružen potencijal prozvodnje električne energije i da ne bi zavisila ni od koga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.