Izvor: eKapija | Utorak, 20.02.2018.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreiran logo za brendiranu šljivu iz BiH - Proizvođači očekuju još bolji plasman u EU

Šljiva iz BiH će ovih dana biti brendirana u jedinstven i prepoznatljiv proizvod, a prošle sedmice je izabran i zvanični logo koji će imati svi proizvodi od domaće šljive koji se budu prodavali na tržištu Evropske unije i Ruske Federacije.

Odluka za brendiranje jednog od najprepoznatljivijih proizvoda BiH došla je nakon što su potrošači naše šljive u Njemačkoj primijetili da proizvođači šljive iz Albanije, Kosova, Rumije i Bugarske svoje šljive prodaju kao proizvod iz BiH

- Želimo imati i kvalitet i pakovanje i sve ono što čini prezentaciju jednog proizvoda, kako bismo bili prepoznatljivi na inostranom tržištu. Također, nastojat ćemo ujednačiti i cijenu, te pojeftiniti troškove distribucije - kazao je Oslobođenju Suad Selimović, sekretar Udruženja poljoprivrednika u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli.

Kada dođe do brendiranja šljive iz BiH, pretpostavlja se da će doći i do povećanja izvoza, koji trenutno iznosi oko 11.000 tona, od čega više od 60% završi u Njemačkoj.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.