Izvor: Klix | Utorak, 20.02.2018.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švedska nastavlja podršku BiH u projektima uštede energije - Za radove u naredne tri godine 7,8 mil KM

Švedska vlada izdvaja 7,8 mil KM za nastavak projekta "Zeleni ekonomski razvoj" kako bi se smanjio utjecaj prekomjerne potrošnje energije na okoliš i potaknuo prijelaz na korištenje čiste energije u javnom sektoru, saopćeno je iz UNDP-a.

Projekt predviđa smanjenje emisija CO2 za 3.900 tona godišnje i uštedu troškova energije u Bosni i Hercegovini za više od milion maraka.

Javne zgrade troše 55% ukupne energije u Bosni i Hercegovini. Oko 85% te energije troši se na njihovo zagrijavanje, a ti troškovi čine značajan udio u javnom budžetu.

- Švedska vlada je opredijeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu u nastojanju da smanji emisije ugljen dioksida pomažući vlade na svim nivoima vlasti da prihvate energetsku efikasnost, jer ona donosi ekonomske, socijalne i ekološke koristi stanovništvu. Koraci koje vlasti poduzmu danas će uticati na emisije ugljen dioksida u narednim decenijama - istakla je Marie Bergstrom, šefica Švedske razvojne agencije.

Trogodišnji projekt, koji će implementirati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), će uticati na smanjenje visoke potrošnje energije kroz povećanje energetske efikasnosti i poticaj korištenja obnovljivih izvora energije u javnim zgradama u cijeloj zemlji.

- Zelena ekonomija i održivi razvoj ključni su stupovi Agende 2030. Promocijom obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske efikasnosti javnih zgrada u BiH smanjit ćemo emisije ugljen dioksida koje uzrokuju klimatske promjene, ali i zagađenje zraka što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme - istakla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Uštede energije u javnim zgradama realizovaće se ugradnjom toplotne izolacije, nove stolarije, kotlova na biomasu, visoko efikasnih pumpi, termostatskih ventila i solarnih panela. Kako bi se smanjili troškovi javne rasvjete, instalirat će se LED rasvjeta koja može smanjiti mjesečne komunalne račune i do 60%.

Projekt će se temeljiti na prethodnim naporima Vlade Švedske i UNDP-a, pružajući podršku vlastima da usklade zakonodavstvo sa relevantnim direktivama Europske unije. Aktivnosti će doprinijeti definisanju zgrada gotovo nulte energetske potrošnje u BiH, odražavajući nacionalne i lokalne uslove pri određivanju minimalnih zahtjeva za energijom iz obnovljivih izvora.

Također projekt namjerava pomoći marginaliziranim porodicama, koje žive u ruralnim područjima bez pristupa električnoj energiji, postavkom hibridnih fotonaponskih i solarnih toplotnih sistema koji će osigurati električnu energiju i toplu vodu za 24 domaćinstva.

Do 2020. godine kada je planiran završetak projekta, biće utopljene 54 javne zgrade i osigurana 425 radna mjesta u BiH. Realizacija mjera energetske efikasnosti značajno će doprinijeti privrednom i društvenom razvoju zemlje kroz poticanje građevinske industrije, unaprjeđenjem vještina građevinskih radnika u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, poboljšanjem uslova rada i boravka korisnika, itd.

Kroz ulaganja u utopljavanje zgrada i obnovljive izvore energije, projekt će doprinijeti smanjenju zdravstvenih problema i negativnih efekata na privredu zbog izuzetnog zagađenja zraka uzrokovanog gorivima poput lož ulja, uglja, itd.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.